Cenevre'deki Suriye konulu barış görüşmelerinin 5. turu devam ediyor

Suriye konulu Cenevre 5 görüşmeleri devam ediyor. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Steffan De Mistura hükümet ve muhalefet heyetlerine sunduğu belgeyi açıkladı. Belgeye göre müzakereler 4 ana başlıkta yürütülecek.

Cenevre'deki Suriye konulu barış görüşmelerinin 5. turu devam ediyor. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura, taraflara bir belge sundu. Belgeye göre müzakereler 4 başlıkta yürütülecek.

De Mistura'nın, Suriye hükümeti ile muhalefet heyetine sunduğu belgede, geçiş yönetimi, anayasa hazırlanması, seçimlerin düzenlenmesi ve terörle mücadele konularının genel hatları ele alınıyor.

Belgeye göre, müzakereler "yönetim konuları", "anayasal süreç konuları", "seçim konuları" ve ek olarak "terörle mücadele, güvenlik yönetimi ve güven inşa edici önlemler" olmak üzere 4 başlıkta yürütülecek.

Yönetim konuları başlığı altında, "güvenilir, kapsayıcı, mezhepsel olmayan, kamu kurumları ve hizmetlerinin devamlılığını sağlayan, insan haklarını korumaya adanmış" bir yönetim kurulması öngörülüyor.

İkinci başlık altında, anayasanın kapsayıcı, yetkili, şeffaf ve katılımcı olarak tasarlanacağı bilgisi yer alıyor. Belgede, anayasa taslağının referanduma sunulmadan önce, "halka danışılacağı" ve görüşlerin değerlendirileceği de belirtiliyor.

Üçüncü başlık altında, yapılacak seçimlere diğer ülkelere göç eden ve ülke içinde yerinden edilmiş Suriyelilerin de katılmasının sağlanacağı yer alıyor.

Cenevre 4 görüşmelerinde eklenen 4. unsur olan "Terörle mücadele, güvenlik yönetimi ve güven inşa edici önlemler" konusu ise kurumsal düzenlemeler, askeri ve hukuki uygulamalar, ekonomik ve sosyal politikalar ve yargı düzeyinde ele alınacak.

23 Mart'ta başlayan Cenevre 5 görüşmeleri 1 Nisan'a kadar sürecek.

ulusalkanal.com.tr

suriye steffan de mistura