Şeyh Sait'in müridini 'alim' yaptılar
Diyarbakır Valiliği’nin hazırladığı kitapta gerici Şeyh Sait ayaklanmasınının liderlerinden Hanili Salih Bey ‘âlim’ler listesinde yer aldı. Kitapta Saidi Nursi’nin öğrencilerine de yer verildi
Diyarbakır Valiliği tarafından hazırlanan “Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları, Yazarlar ve Sanatçılar” adlı kitapta, gerici ayaklanmaların ele başları “âlim” ilan edildi. 1925 yılında cumhuriyet karşıtı gerici isyana katılan ve Şeyh Sait ile birlikte idam edilen 49 kişi arasında yer alan Hanili Salih Bey “alim” ilan edilen isimler arasında.
Kitaptaki Hanili Salih Bey bölümüne bakıldığında gerici Şeyh Sait isyanı, İslami kıyam (isyan) denilerek yumuşatılmaya çalışılmış. İşte kitaptaki o bölüm:
“Nakşibendi Tarikatının Palu Tekkesi postnişini Şeyh Sait’in Müridi olan Salih Bey, 13 Şubat 1925’te Piran’da çıkan İnkılap karşıtı İslami kıyama destek vermekten dolayı, Şeyh Sait ve arkadaşları ile birlikte Diyarbakır’daki Şark İstiklal Mahkemesi’nde yargılandı...”
Alimler ‘eziyet’ çekti
Diyarbakır Valiliği’nin hazırladığı kitapta Hanili Salih Bey dışında Cumhuriyet’in kapattığı medreselerde eğitim almış bir çok kişi de ‘âlim’ olarak gösterilmiş. Bir başka ilginç durum da Şeyh Sait isyanı sırasında devletin baskılarından dolayı bu insanların ‘eziyet’ çektiğinin yazılması.
Kitapta tanıtılan Şeyh Abdulhamid Bin Şeyh Kasım bölümünde bu kişinin isyanın bastırılmasından sonra cumhuriyet güçlerinden kaçmak için mağaralarda saklandığı belirtilerek, “1925 yılındaki Şeyh Sait Kıyamından Şeyh Abdülhamid de sonra diğer âlimler gibi birkaç yıl bölgedeki mağaralarda yaşadı, eziyet çekti. Olaylar yatıştıktan ve sürgünler son bulduktan sonra tekrar Tavik’e yerleşti” deniliyor.
Said Nursi’nin öğrencileri de var
Kitapta Said Nursi’inin müridleri de atlanmamış. Said Nursi’inin görüşlerini benimseyen ve Said Nursi’ye çok yakın olan Gönenli Mehmet Hoca denilen kişidende dersler alan İsmail Çetin de din alimi olarak gösterilerek, müridleriyle çekilmiş fotoğrafları kitapta yerini almış. Kitapda yeralan ‘din âlimleri’nin büyük bölümünün Türkiye’de yasadışı olarak görülen köylerdeki medreselerde eğitim almaları çok normal bir durumuş gibi anlatılıyor.
Kitabın yazarı Erdoğan’ın ekibinden
Diyarbakır Valiliği tarafından hazırlatılan kitabın yazarı İhsan Işık’ın özgeçmişinde Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı yaptığı dönemde İETT Genel Müdürlüğü Basın Danışmanı olarak çalıştığı yazıyor.
İhsan Işık 1996 yılında kurulan Refahyol hükümeti döneminde de Devlet Bakanı Danışmanı ve Başbakanlık SHÇEK Genel Müdürü gibi değişik görevlerde bulundu.
Masum Gök
Aydınlık