Suriye'den Türkiye'ye çağrı

Suriye'de çatışan terör grupları, uzlaşmayla bazı bölgelerden çekilmeye başladı. Suriye Uzlaşı Bakanlığı, bölgedeki gelişmeleri Ulusal Kanal'a anlattı. Humus ve Şam'da yapılan uzlaşıların sonuç verdiğini belirten müsteşar Ahmet Münir, "Ya Suriye ordusu zafer kazanınca ya da bölgede teröristler yok olunca uzlaşmalar gerçekleşir" dedi. Münir, Türkiye ile ilişkilerin yeniden kurulabilmesi için de milletvekillerini Suriye’ye çağırdı.

Suriye'den Türkiye'ye çağrı

Dünyanın en güçlü ordularının operasyon sahasına dönüşen Suriye'de yeni yılın getireceği olası gelişmeleri, Uzlaşma Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Münir, Ulusal Kanal’a değerlendirdi. Münir, bazı bölgelerde uzlaşmalarla çözüme ulaşıldığını söyledi, Humus örneğini verdi.

Uzlaşma Bakanlığı Müsteşarı Münir, Uzlaşma ve toplum örgüsünün yeniden örmesi yoluyla Humus iyileşti ve istediğimiz Suriye’nin örneği oldu. Ekonomik, sosyal ve siyasal hayat normala döndü, insanların birbiriyle işbirliğe döndü" dedi.

SURİYE'DE UZLAŞMA ÇABALARI

Şam kırsalında da uzlaşıyla terör gruplarının silah bıraktığını söyleyen Münir, "Ya Suriye ordusu zafer kazanınca ya da bölgede teröristler yok olunca uzlaşmalar gerçekleşir" dedi. Şam kırsalının kuzeyindeki uzlaşmayla ilgili de ayrıntı veren Münir, "Şimdi Şam Kırsalı üzerine çalışmaktayız. Şam kırsalının Kadem bölgesindeki anlaşmayla Nusra Cephesi ve IŞİD bölgeden çıkacak. Bir kısmı İdlib'e gidecek, orandan da Türkiye'ye. Bir kısmı da Rakka’ya. Tabi ki bu anlaşma, halkın silahlı gruplara baskı uyguladığı için gerçekleşti. Halk silahlı gruplara siz ülkeyi yıktınız, bizi yıktınız mahvettiniz diye baskı uyguladı. Böylece militanlar uzlaşmayı kabul etti. Humus'un kuzey kırsalında da uzlaşmalar var. El Resten,Tel Bise, El Ğanto gibi bölgelerde çok sayıda uzlaşmalar var." ifadelerini kullandı.

SURİYE UZLAŞMA BAKANLIĞI, TÜRK MİLLETVEKİLLERİNİ ŞAM'A ÇAĞIRDI

Suriye Uzlaşma Bakanlığı Müsteşarı, sorunların çözümü için Türkiye-Suriye diyaloğunun zorunlu olduğunu vurguladı. Münir, "Bizim Suriye’de yaşadığımız deneyimi faydalanmanız için aktarmak istiyoruz. Dolayısıyla milletvekillerini çağırıyorum. Aramızdaki iletişim tekrar kurulsun. Erdoğan ve hükümetinin çıkarlarından bağımsız. Niye? Çünkü, bu halklarımızı ilgilendiriyor, üzerinde yaşadığımız bu güzel bölgeyi. Bizim çektiğimiz acıları siz Türk halkı olarak yaşamamanısı istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Haber: Mehmet Kıvanç

ulusalkanal.com.tr