Çatı projesi hüsranla sonuçlandı

Ekmeleddin İhsanoğlu çatı partilerinin son seçimlerde aldığı oyun 5 milyon gerisine düştü. CHP'nin güçlü olduğu illerde İhsanoğlu yerel seçimlerin gerisinde kalarak ipi önde göğüslerken, milliyetçi hassasiyetleriyle bilinen iller "Erdoğan"a yöneldi.

Çatı projesi hüsranla sonuçlandı

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ekmeleddin İhsanoğlu çatısı tutmadı. Sandığa küsenlerden ve AKP tabanından umulan destek bulunamazken; CHP ve MHP kendi oy oranlarını bile koruyamadı.

Seçime CHP ve MHP'nin çatı adayı olarak giren Ekmeleddin İhsanoğlu, bir önceki seçimde CHP ve MHP'nin aldığı oy toplamının çok gerisinde kaldı. İhsanoğlu, bu iki partiye oy veren seçmenlerden 4 milyonunu kaybetti.

30 Mart seçimlerinde CHP ve MHP'nin aldığı oylar 19 milyonu aşmasına karşın İhsanoğlu Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 15 milyon 500 bin oy alabildi.

Ekmeleddin İhsanoğlu'nu destekleyen 13 parti göz önüne alındığında oy kaybı 5 milyona dayandı. İhsanoğlu'nu destekeleyen 13 partinin 30 Mart'ta aldığı oy toplamı 20 milyon 300 bine denk geliyordu.

Oran olarak bakıldığında CHP ve MHP yönetimlerinin çatı adayı İhsanoğlu, geçerli oyların yüzde 38, 2'sini aldı. Bu oran CHP ve MHP''nin önceki seçim aldığı yüzde 45,1'lik oy oranının çok altında kaldı.

55 milyon 700 bin seçmenden 40 milyonunun oy kullandığı seçimlerde CHP'nin güçlü olduğu illerde İhsanoğlu yarışı önde tamamladı. Ancak MHP'nin güçlü olduğu Aksaray, Sivas, Afyon, Adıyaman ve Çankırı gibi illerde ipi Erdoğan göğüsledi.

Milliyetçi hassasiyetlerin öne çıktığı bu illerde; İhsanoğlu'nun kayıpları CHP ve MHP oylarına göre yüzde 18'leri buldu.

ulusalkanal.com.tr