RTÜK'ten WhatsApp açıklaması

MHP kontejanından seçilen RTÜK Başkanvekili Esat Çıplak, düzenlemenin muğlak olduğunu belirterek, "Uluslararası literatüre göre WhatsApp bile Şebeke Üstü Hizmet (OTT) kabul ediliyor. Bu şekilde, WhatsApp bile denetlenebilenler kategorisine giriyor" dedi

RTÜK'ten WhatsApp açıklaması

Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) internet yayınlarını denetlenmesini öngören düzenlemede, Meclis'te Genel Kurul aşamasında değişiklik yapılması gündeme geldi. MHP kontejanından seçilen RTÜK Başkanvekili Esat Çıplak, düzenlemenin muğlak olduğunu belirterek, "Uluslararası literatüre göre WhatsApp bile Şebeke Üstü Hizmet (OTT) kabul ediliyor. Bu şekilde, WhatsApp bile denetlenebilenler kategorisine giriyor. Bu nedenle OTT'nin hem kendi başına hem de iletişim ve yayıncılık sektörleri açısından sınırları iyi çizilmeli. Üzerinde tartışılarak en uygun tanımlamalar yapılmalı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) internet düzenlemeleri kapsamında takip ettiği katalog suçlarla koordine bir düzenleme yapılmalı." dedi.

Habertürk gazetesinin haberine göre, internet yayınlarının takibi için 4-5 kişiden oluşan alt düzeyli bir çalışma grubu oluşturduklarını belirten Çıplak, "BTK da çalışmalara destek veriyor, deneyimlerini paylaşıyor. Halihazırda televizyon yayınlarını izleyen 50-60 kişilik bir ekip var ancak yeterli insan gücümüz yok, internet yayınlarını da izlemek için yetki alarak personel kadrosu oluşturulması lazım." dedi.

"AYNISI İNTERNETTE SANSÜRSÜZ"

Düzenlemenin 'sansür' olmadığını, mevzuattaki boşluktan kaynaklanan suiistimalleri gidermeyi amaçladığını belirten Çıplak, şöyle devam etti:

"Bir televizyon kanalı dizi yayınlıyor, sonra kendi internet sitesine aynı diziyi içerdiği küfürle birlikte sansürsüz, bipsiz olarak koyuyor. Artık toplumun önemli kısmı, özellikle çocuklar televizyon yayınlarını internetten takip ediyor. Çocukları korumak için bu düzenlemeyi yapıyoruz."

Düzenlemenin yasalaşmasını izleyen 6 ay içinde RTÜK ve BTK ortak bir yönetmelik hazırlayarak uygulama çerçevesini ortaya koyacak.

ulusal.com.tr

whatsapp rtük