Obama ile İbadi, Tahran-Riyad krizini görüştüler

ABD Başkanı Barack Obama ile Irak Başbakanı Haydar el-İbadi telefon ile görüştü. Hem Tahran-Riyad gerilimi hem de Bağdat ile Ankara arasındaki Başika krizi konuşuldu. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Obama'nın, "Irak'ın egemenliğinin taahhüdünü teyit ettiği, aynısını yapması için Türkiye'ye de çağrıda bulunduğu" kaydedildi.

Obama ile İbadi, Tahran-Riyad krizini görüştüler

Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama ile Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin İran ile Suudi Arabistan arasındaki krizini görüştüğünü açıkladı. Açıklamada Obama'nın Türkiye'ye dönük bir de uyarı mesajı vardı.

Beyaz Saraz görüşmede idamlar ve Suudi Arabistan'ın diplomatik temsilciliklerine düzenlenen saldırılardan duyulan endişenin ele alındığını kaydetti. Açıklamada "İki lider, tüm bölgesel tarafların tahrik edici davranış ile söylemlerden ve mezhep geriliminin artırılmasından kaçınması konusunda mutabık kaldı" denildi.

Obama'nın Irak güvenlik güçlerinin Ramadi'de IŞİD terör örgütüne karşı elde ettiği başarı nedeniyle İbadi'yi kutladığına da açıklamada yer verildi.

Beyaz Saray'ın açıklamasında, Türkiye'ye üstü kapalı olarak "Irak'tan askerlerini çek" uyarısı yapıldı. Obama'nın Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine olan taahhüdünü teyit ettiği, aynısını yapması için Türkiye'ye de çağrıda bulunduğu ifade edildi.

ulusalkanal.com.tr