27 Kongre üyesinden Blinken'a mektup: ''Türk SİHA'ları ABD çıkarına aykırı''
Türk savunma sanayii hamlesinin gözbebekleri İHA ve SİHA'lar ABD’yi rahatsız etti. ABD’de 27 Kongre Üyesi Dışişleri Blinken’a bir mektup yazarak ‘önlem alınması ve Türkiye’ye ihracat lisanslarının askıya alması’ için çağrıda bulundu.
Türkiye'nin askeri alanda dışarıya bağımlı olmamak için İHA ve SİHA'larla attığı bağımsızlık adımları ABD'yi ise rahatsız etti.
Takvim.com.tr'nin haberine göre, ABD'de 27 Kongre Üyesi Dışişleri Blinken'a bir mektup yazarak 'önlem alınması ve Türkiye'ye ihracat lisanslarının askıya alması' için çağrıda bulundu.
Birçok asılsız iddia ve ithamların yer aldığı mektup ''Dünyanın birçok bölgesini istikrarsızlaştıran ve ABD çıkarlarını, müttefiklerini ve ortaklarını tehdit eden Türkiye'nin silahlı insansız hava aracı (İHA) programı hakkındaki endişelerimizi ifade etmek için yazıyoruz'' ifadeleriyle başlarken Yunan ve Ermeni lobisinin desteğini aldığı öğrenilen 27 ABD'li Kongre Üyesi tarafından imzalandı.
ABD'nin terör örgütlerine verdiği desteğin görmezden gelindiği skandal mektupta Türkiye 'suçlu' olarak gösterildi.
İHA VE SİHA'LARIN PKK'YA VE İŞGALCİ ERMENİSTAN'A VURDUĞU DARBE ZORLARINA GİTTİ
Türkiye'nin terör örgütlerine ve işgalcilere vurduğu darbeden rahatsızlıkları ise şu ifadelerle mektupta yer aldı:
''Geçen yıl boyunca, Türk insansız hava araçları Azerbaycan tarafından Ermeni sivillere karşı konuşlandırıldı; IŞİD'e karşı savaşta ABD ile ortak olan Kürt güçlerine karşı; ve Libya'nın iç savaşında. Türkiye, Polonya ve Pakistan'a insansız hava aracı satmak için anlaşmalar imzaladı ve Rusya ve Pakistan ile silahlı İHA'ların ve insansız hava aracı savunma sistemlerinin ortak üretimini tartışıyor. Türkiye ayrıca, işgal altındaki Kıbrıs'ta, amfibi hücum gemilerinden saldırı uçağı konuşlandıracak kalıcı bir insansız hava aracı üssü kurma niyetini de açıkladı.''
Mektupta, ''Dışişleri Bakanlığı'ndan, Türk insansız hava aracının yayılması, istihdamı ve satışının olası sonuçlarını ayrıntılarıyla anlatan bir brifing talep ediyoruz; Türkiye'nin halihazırda uygulanan yaptırımları ihlal edecek malzeme veya teknolojilere sahip İHA'lar geliştirip geliştirmediği; ve Türkiye'nin eylemlerinin NATO kural ve tüzüklerinin bir başka ihlalini oluşturup oluşturmadığı. Ayrıca, ABD drone teknolojisinin Türkiye'ye ihracat izninin Dışişleri Bakanlığı tarafından gözden geçirilinceye kadar derhal askıya alınmasını talep ediyoruz'' ifadeleri yer aldı.
2020'DE 360 MİLYON DOLARLIK İHRACAT GERÇEKLEŞTİ
ABD'nin rahatsız ettiği Türk İHA ve SİHA'ları askeri alandaki bağımsızlığımızın yanında ekonomik olarak da ülkeye güç katıyor.
Dünya havacılık ve savunma sektörü tarafından ilgiyle takip edilen BAYKAR'ın ürettiği Bayraktar TB2 SİHA sisteminin başarısı, Cumhuriyet tarihinde ilk kez gelişmiş bir hava aracı ihracatı yapılmasına da kapı araladı. Böylelikle Türk savunma sanayinin en önemli adımlarından biri atıldı.
Yapılan anlaşmalar kapsamında Bayraktar TB2 SİHA'lar, havacılıkta 100 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan ve dünyanın en büyük uçakları olan Antonov kargo uçaklarını üreten Ukrayna'ya, sonrasında ise Katar ve Azerbaycan'a ihraç edildi.
Şirket yetkililerinden alınan bilgiye göre Baykar'ın gelirlerinin büyük kısmı yurtdışına yapılan ihracattan elde edildi. İlk milli İHA ihracatını 2012'de gerçekleştiren Baykar, 2020 yılında 360 milyon dolarlık S/İHA sistemi ihracatıyla savunma sanayii gibi stratejik bir alanda büyük bir başarıya imza attı. Milli SİHA'lara ilgi duyan birçok ülkeyle de görüşmeler devam ediyor.
Bayraktar TB2 SİHA, 16 Temmuz 2019 tarihinde Kuveyt'te katıldığı demo uçuşunda yüksek sıcaklık ve kum fırtınası gibi zorlu coğrafi ve iklim şartlarında tam 27 saat 3 dakika kesintisiz uçarak kendi rekorunu geliştirdi.
Milli SİHA'lar Katar, Suriye, Ukrayna ve Karabağ'da karşılaştığı çöl sıcağı, dondurucu soğuk, kar ve fırtına gibi tüm olumsuz hava şartlarında görev yapmaya devam ediyor. Türk havacılık tarihinde taktik sınıfta 27 saat 3 dakika havada kalarak en uzun havada kalış süresi ve 27 bin 30 feet yükseklikle Türkiye irtifa rekorunu kıran milli SİHA, 300 bin saatlik uçuşla Türk havacılık tarihinde bu kadar uzun süre başarıyla Türkiye'ye hizmet eden ilk hava aracı unvanını da kazandı.