Abdullah Gül cephesinden Tayyip’e ‘partiyi böleriz’ tehdidi

Abdullah Gül’e yakınlığıyla bilinen Bülent Arınç, Tayyip Erdoğan’a ‘bölünme’ uyarısı yaptı. Gelişmeleri yakından takip eden çevreler, Arınç’ın açıklamasını ‘AKP’yi böleriz’ tehdidi olarak değerlendirdi

Abdullah Gül cephesinden Tayyip’e ‘partiyi böleriz’ tehdidi

Abdullah Gül’e yakınlığıyla bilinen Bülent Arınç, Tayyip Erdoğan’a ‘bölünme’ uyarısı yaptı. Gelişmeleri yakından takip eden çevreler, Arınç’ın açıklamasını ‘AKP’yi böleriz’ tehdidi olarak değerlendirdi

CUMHURBAŞKANLIĞI seçiminin sona ermesiyle birlikte AKP içinde en üst düzeyde yaşanan gerginlik giderek tırmanıyor. Abdullah Gül ve Cemaat’e yakınlığıyla bilinen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Tayyip Erdoğan’a “bölünme” uyarısı yaptı. Gelişmeleri yakından takip eden çevreler ve Erdoğan’ın yakın çevresi, Arınç’ın açıklamasını “AKP’yi böleriz” tehdidi olarak değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı seçiminde Erdoğan’ın düşük bir oyla cumhurbaşkanı seçilmesini fırsat bilen AKP içi muhalefet tavrını sertleştirdi. AKP MKYK devam ederken “Partiye döneceğim” açıklamasına Erdoğan’dan sert tepki gelmiş ve Gül görevde iken AKP olağanüstü kongre toplanmasını kararlaştırmıştı. Önceki gün yaşanan bu gerginlik dün de sürdü. Partinin ağır toplarından Bülent Arınç ayrışmayı daha belirgin hale getiren açıklamalarda bulundu. Arınç, A Haber’de katıldığı bir programda, partiye yeni katılan ve siyasete yeni atılmış ama Erdoğan’a yakın olan kişileri kastederek, “Yeniyetmelerin, mevhum bazı değerler üzerinden ‘aslında öyle olması gerekir, aslında şöyle olması gerekir’ diye hesaplar yapması, bizim aramızdaki yıllardır süren kardeşliği zedeleyebilir” demesi dikkat çekti.

‘GÜL OLMAZSA BÖLÜNME OLUR’ İMASI

Kadro partisi olduklarını ve partide sürekliliğin esas olduğunu vurgulayan Arınç, Erdoğan’ın Abdullah Gül’ü en az 2015’e kadar partiden uzak tutma planı için de şu ifadeleri kullandı: “Evrende boşluk kabul etmeyen tek şey siyasettir. Eğer araya iki üç gün, beş gün koyarsanız dedikodu olur, küslük olur, bölünmeler olabilir. Bunu en iyi bilecek şahıs da Tayyip Erdoğan’dır. Bugün ben yarın sen, yarın hemen kongreyle değerli arkadaşımıza teslim edersek hiçbir sıkıntı, şikâyet yaşanmadan yolumuza devam edeceğiz.”

‘İKTİDAR OLMAYA MECBURUZ’

Erdoğan gibi bir isimden sonra genel başkanlık ve başbakanlık koltuğuna oturacak kişiyi zor bir sürecin beklediğini dile getiren ve bu kişinin genel başkanlığında 2015 seçimlerinin kazanılması gerektiğinin altını çizen Arınç, “Bizim tekrar iktidar olmamız lazım. 2015’te iktidar olmaya mecburuz. İktidar değişikliği Türkiye’nin aleyhine olur. Koalisyonlar dönemine dönersek çok şeyler kaybettirir” uyarısı yaptı. Arınç’ın bu sözleri siyasi kulislerde, “AKP iktidardan giderse hepimiz Yüce Divan’a gideriz. Bu nedenle ne yapıp edip iktidarda kalmalıyız” uyarısı olarak değerlendirildi.

‘BEN DE TALİBİM’

Arınç, Erdoğan’ın gitmesinin ardından başbakanlık ve genel başkanlık koltuğuna kendisinin de talip olduğu mesajını verdi. Arınç şunları söyledi: “Siyasette her noktaya geldim. Kimsenin çantasını taşıyarak gelmedin. ‘Aslansın, kahramansın’ diyerek de gelmedin. ‘Sen bu işe layıksın, gel’ dediler; yapmaya çalıştım. Bir beklenti içinde değilim. Görev noktasında hepimizin söyleyeceği şey şudur: Bize görev düşerse en iyi şekilde yapmaya çalışırız.”

Aydınlık