Kılıçlı saldırının ardından 30 okula yapılan tehdit nedeniyle öğrenciler okula gitmedi

İSVEÇ’TE Göteborg şehrinin kuzeyindeki Kronan okulunda 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırı sonrasında, Cuma günü 30 okula yapılan tehdit nedeniyle öğrenciler okula gönderilmedi.

Kılıçlı saldırının ardından 30 okula yapılan tehdit nedeniyle öğrenciler okula gitmedi

Aftonbladet gazetesinin haberine göre 30 okul, asılan plaketler ve sosyal medya üzerinden çeşitli şekillerde tehditler aldı. Tehdit alan okullardan birinin Gravegaards okulu olduğunu belirten emniyet sözcüsü Sten Gustafsson “bazı okullara olay sırasında polis tarafından öldürülen saldırganın resimleri asılarak üzerine “ben geri geldim” yazılmış. Resimleri asanların Perşembe günü iki kişiyi öldüren saldırganla ilişkili olabileceğini düşünerek okullarda çok geniş güvenlik önlemleri aldık. Velilerin çocuklarını okula göndermek istememeleri nedeniyle çok sayıda okul Cuma günü tatil edildi” dedi. Koranen okulu çevresinde toplanan yüzlerce göçmen ve İsveçli, saldırıyı kınayarak, ölenleri andılar. Göstericiler çocukları için okullarda güvenliğin arttırılmasını istediler.

POLİS ADADA DEVRİYE GEZİYOR

Gotland adasındaki tüm okulların tehdit aldığı ve polisin okullardaki güvenlik önlemleri dışında adada sık aralıklarla devriye gezdiği belirtildi. Gotland adasında okullara asılan tehdit mesajlarında “ben senin yerine olsam okula gitmezdim” cümlesinin yer aldığını belirten Emniyet Teşkilatı Sözcüsü Sten Gustafsson, eğitime devam eden okullarda güvenlik görevlileri yanı sıra, kapılarının kapalı tutulduğunu söyledi.

IRKÇI SALDIRI OLDUĞU KESİNLEŞTİ

Öte yandan saldırının ırkçı bir saldırı olduğu kesinleşti. Emniyet Müdürlüğünden NiclasHalggren, 21 yaşındaki Anton Lundin Pettersson tarafından gerçekleştirilen saldırının ırkçı bir saldırı olduğunun kesinleştiğini belirterek “saldırganın evinde yaptığımız aramalar ve edindiğimiz bilgiler saldırının doğrudan göçmenlere yönelik yapıldığını ve kurbanların özel olarak seçildiğini gösteriyor. Yani saldırı ırkçı bir saldırı” dedi. Komiser Thord Haraldsson da güvenlik kameralarında, saldırganın okulun koridorunda asker gibi yürüdüğünü, açık tenlilere saldırmayıp sadece koyu tenlilere saldırdığının açıkça görüldüğünü söyledi. Saldırganın evinde intihar mektubu bulunduğunu belirten polis içeriği konusunda açıklama yapmadı.

Perşembe günü gerçekleştirilen saldırıda 20 yaşındaki yedek öğretmen Iraklı Lavin Eskandar ile 17 yaşındaki Somalili öğrenci Ahmed Hassan kılıç darbeleriyle öldürülmüş, 41 yaşında bir öğretmen ile 15 yaşındaki bir öğrenci de ağır yaralanmıştı. Ahmet Hassan’ın annesi KiinMohamed Ali, oğlunun 15 yaşında olduğunu söylerken, polis pasaportuna göre 17 yaşında olduğunu söyledi.

Ünsal TURAN / GÖTEBORG

ulusalkanal.com.tr

İŞTE SALDIRGAN

İŞTE SALDIRIDA HAYATINI KAYBEDENLER