Mühendis ve kamu işçilerinden zamlara tepki
Elektrik, doğalgaz, LPG ve ekmeğe yapılan zamlara mühendis ve kamu işçilerden tepki geldi. Ortak basın açıklaması yapan mühendis ve kamu işçileri, zamların nedeninin dışa bağımlı enerji ve politikalar olduğunu söyledi. Açıklamada yeni zamlarla enerji yoksulluğu ve kaçak kullanımın artabileceğine dikkat çekildi.
Haber: Buse Gençtürk / Kamera: Uğur Pideci
Elektriğe yüzde 15, doğalgaza yüzde 12, LPG’ye yüzde 8, 5 ve ekmeğe Ankara'da 25, İzmir'de ise 30 kuruş zam geldi. Mühendis ve kamu işçileri zamlara tepki gösterdi.
Elektrik Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası ve Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası ortak basın açıklaması düzenledi. Açıklamada zamların nedeninin dışa bağımlı enerji ve politika olduğu belirtildi.
Makine Mühendisleri Başkanı Yunus Yener, konuya dair, ''2021 içinde yüzde 15 artan elektrik fiyatlarına son iki buçuk yıl içinde yapılan zam ise yüzde 70 olmuştur'' dedi.
Açıklamayı yapan Makine Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, BOTAŞ’a dikkat çekti. BOTAŞ’ın yaptığı zamlar ve özel doğalgaz dağıtım şirketlerinin sistem kullanım bedelleri nedeniyle konutlar ve küçük işyerlerinin doğalgaz faturalarının yükseldiğini ifade etti.
Yener, ''2021 içinde konutlar ve küçük işletmelerin gaz alım fiyatları yüzde 1.7-28.8 aralığında artarken 2019 başından bugüne artışlar yüzde 32-67.2 aralığında oluşturuldu'' ifadelerini kullandı.
Yener, bu zamlarla birlikte enerji yoksulluğu ve kaçak kullanımın artacağını vurgulayarak, ''2020’nin ilk 9 ayında toplam tutarı 101 milyon TL ödenmemiş borçtan dolayı da 51 bin konut doğalgaz abonesinin sözleşmelerinin feshedildiği, elektrik ve gazlarının kesildiği anlaşılmaktadır'' dedi.
Oda Başkanı Yunus Yener, salgın sona erene kadar yapılması gerekenler olduğunu da kaydetti.
Yener, ''Bu durumu önlemek için kriz koşulları sona erene kadar zor durumdaki tüm yurttaşların ve kapanan küçük işletmelerin elektrik, su, doğalgaz, internet ve telefon hizmet bedelleri kamu tarafından karşılanmalıdır'' dedi.