Mini Anayasa değişikliği paketinin ayrıntıları ortaya çıktı

AKP, CHP, MHP ve isterse HDP'nin de katılımıyla hazırlanacak mini yeni Anayasa değişikliği paketinin ayrıntıları ortaya çıktı. 10-15 maddelik bir değişikliğin öngörüldüğü teklife göre Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun ikiye ayrılacak, askeri yargı kaldırılacak.

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı ilk etapta yapılması hedeflenen mini Yeni Anayasa paketinin ayrıntıları ortaya çıktı.

Buna göre, askeri ve yargı düzenlemesi içerecek paketin 10-15 maddeden oluşması öngörülüyor.

Değişikliğin silahlı kuvvetler ayağında askeri yargının tamamen kaldırılması, Milli Güvenlik Kurulu'nun Anayasa'dan çıkartılması gibi başlıklar var.

Askeri mahkemelerin sadece disiplin suçlarına ilişkin askeri konulara bakan yapılara dönüştürülmesi gündemde. Bir diğer senaryoya göre ise, Askeri yargıyı kapatmayıp ancak, bu mahkemelerin temyiz davalarına Yargıtay ve Danıştay'ın bakması tartışılacak.

MGK’nın teknik bir kurul olarak çalışması ve buna ilişkin çalışma esaslarının ilgili yasayla belirlenmesi tartışılan başlıklar arasında.

Yapılması hedeflenen mini değişikliğin bir diğer başlığı ise yargı alanında olacak.

4 siyasi parti de 2013 yılında kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda 60 madde üzerinde anlaşmıştı. Bu maddelerin 9 tanesi yargı alanındaydı. Uzlaşma sağlanan 9 madde mini pakette gündeme gelecek.

Buna göre, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Hakimler Kurulu ile Savcılar Kurulu olmak üzere iki yapılı bir hale dönüştürülecek.

Hakimler Kurulu 15, Savcılar Kurulu'nun ise 7 üyeden oluşmasını öngören maddeler, üyelerin nasıl seçileceğini de tarif ediyor. Üyelerin Meclis tarafından seçilip seçilmeyeceği tartışılıyor. Muhalefet bu durumda üye seçimi için 367 oyu şart koşuyor.

AKP mini pakette "İdam cezasının geri getirilmesi" düzenlemesini de önerecek.

ulusalkanal.com.tr