Rıza Sarraf, ABD'de hakim karşısına çıkarıldı

Rıza Sarraf, ABD'de hakim karşısına çıkarıldı. Hakkındaki suçlamaları kabul edip savcılıkla işbirliği yapmayı kabul eden Sarraf, ABD yargısının suçlamalarıyla paralel ifadeler verdi. Sarraf, dönemin ekonomi bakanı Zafer Çağlayan’a 40-50 milyon avro rüşvet verdiğini söyledi.

Rıza Sarraf, ABD'de hakim karşısına çıkarıldı

Rıza Sarraf, ABD hükümeti Mehmet Hakan Atilla’ya karşı başlıklı davada hakim karşısına çıkarıldı.

Tüm dünyanın dikkatle takip ettiği duruşmanın ikinci gününde, soruşturmanın baş aktörü Rıza Sarraf ilk kez tanık olarak ifade vermeye başladı.

Mahkemeye ayakları kelepçeli halde cezaevi kıyafeti ile götürülen Sarraf, hakkındaki suçlamaları kabul edip savcılıkla işbirliği yapmayı kabul etti. İran asıllı işadamı, ABD yargısının suçlamalarıyla paralel ifadeler verdi.

"İran merkez bankası ile anlaştıktan sonra Bank Mellat çalışmaya başladığını belirten Sarraf, Türkiye'de Egemen Bağış'ın aracılığı ile önce Çalık Holding'e ait Aktifbank ile iş yapmaya başladığını belirtti.

İfadesinde “İranlılar petrol ve doğalgaz satışından elde ettikleri paraları yaptırımlar yüzünden kullanamıyor, uluslararası ödemelerini yapamıyordu" diyen Sarraf "Mehmet Hakan Atilla, Halkbank’ta yaptırımlar konusundaki en bilgili adamdı." dedi.

İran ile çalıştığını belirttiği Aktif Bank’ta hesap açmaya çalıştığını ancak ilk girişiminde başarısız olduğınu kaydeden Sarraf "Özel izin gerektiği için eski AB bakanı Egemen Bağış'dan yardım istediğini" ifade etti.

Aktifbank Çalık Holding’in bünyesinde bulunan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak'ın bir dönem Genel Müdürlük yaptığı banka. “Aktif Bank’ın genel müdürüyle görüştükten sonra hesabım açıldı. Önce 5-10 milyon dolarlık işlemlerle başladım." diyen Sarraf “İran Merkez Bankasına mali hizmet sağlamak için anlaştığını" açıkladı.

“2010 ve 2011’de dönemin İran Merkez Bankası başkanı Mahmoud Bahmani’yle biraraya geldiklerini ve bankaya nakit aktarımı için fiyatta anlaştıklarını söyleyen Sarraf, İran Merkez Bankasıyla anlaşma sona erince Bank Mellat’ın sahibi olan aileyle görüştüğünü de" belirtti.

Sarraf itiraflarında “Aktif Bank direkt İranlılarla çalışıyordu. Beni ortadan kaldırdılar. 2012’de Halkbank’la çalışmaya başladım. Altın ihracatı sistemini Halkbank hesapları üzerinden işletmeyi kuyumcu Ahmet önerdi. Karım ünlü bir şarkıcıydı. Sürekli göz önünde bulunan biriydim. Halkbank benimle çalışmak istemedi. Genel Müdür Süleyman Aslan ‘Altın ihracatı yapmak için fazla popülersin dedi. Halkbank benle iş yapmak istemeyince ben de dönemin ekonomi bakanı Zafer Çağlayan’a gittim. Çağlayan benden bu işlerden elde edilecek gelirin en az yüzde 50’sini istedi. İlk aşamada kendisine 31 milyon 789 bin avro verdim, 2 milyon 465 bin TL ve 4 milyon 800 bin dolar ödedim. Toplamda 7 milyon dolar verdim.” dedi.

Sarraf “Halkbank’la iş yapabilmek için benim hesaplarıma göre Çağlayan’a en az 40 ila 50 milyon avro rüşvet verdim. Diğer para birimleriyle verdiklerim ayrı. Ailesine de hediyeler verdim." ifadelerini kullandı.

Savcı, Çağlayan’ın kardeşine yapılan 2,5 milyon dolarlık ödemenin banka dekontunu kanıt olarak sunmak istedi. Ancak savunmanın itirazı üzerine bu talep reddedildi.

Sarraf, ikinci oturumda İran Millî Petrol Şirketiyle olan bağlantılarını anlatıp, bir paravan şirketten bahsetti. Sarraf, İran ve Türkiye vatandaşlığının yanısıra Makedonya vatandaşlığının da olduğunu açıkladı.

ulusal.com.tr

rıza sarraf