Avrupa'da salgın kaosu: Gösteriler birçok ülkeye sıçradı
Salgın kısıtlamalarına karşı gösteriler Avrupa'daki birçok ülkeye sıçradı. Hollanda'da polis, göstericilere ses bombası ve tazyikli su ile müdahale etti. Belçika'daki en az 300 kişi gözaltına alındı. Bulgaristan'da restoran ve bar çalışanları, Sağlık Bakanının istifasını isterken, Avusturya'daki protestolar ise aşırı sağcı grupların gövde gösterisine dönüştü.
Kovid-19 kısıtlamalarına karşı düzenlenen gösteriler Avrupa'nın birçok ülkesine sıçrarken, bazı ülkelerde polisle göstericiler arasında arbedeler de yaşanmaya başladı.
Hollanda, Belçika, Slovenya, Çekya, Avusturya, Macaristan ve Bulgaristan, kısıtlamalara karşı gösterilerin düzenlendiği ülkelerin başında geliyor.
Hollanda'da sokağa çıkma kısıtlamasının ikinci haftasında protestolar, yoğun güvenlik önlemlerine rağmen devam ediyor. Amsterdam'daki Müzeler Meydanı'nda toplanan yüzlerce gösterici, kısıtlamaların bir an önce sonlandırılmasını istedi. Hollanda polisi, göstericileri dağıtmak için ses bombası ve tazyikli su kullandı.
Hollanda’da devam eden protestolarda şimdiye kadar 350'ye yakın kişi tutuklanırken, protesto ve yağmaların son 30 yıldaki en ciddi şiddet olayları olduğu açıklandı. Gösteriler sırasında bir koronavirüs test merkezi ateşe verilmişti. Eylemlerin, yağmaya dönüşmesi üzerine Amsterdam'daki işletmeler de vitrinlerini tahta plaka ve beton bloklarla kapattı.
Ulusal karantinanın 8 Şubat’a kadar uzatıldığı Avusturya'daki protestolar aşırı sağcı grupların gövde gösterisine dönüştü. Viyana'da düzenlenen eylemlerde Başbakan Sebastian Kurtz istifaya çağrıldı. Ülkede gösterilere katılan 2 binden fazla kişiye cezai işlem uygulandı, 32 kişi tutuklandı.
Tedbir karşıtı eylemlerin haftalardır sürdüğü Belçika’da son iki günde en az 300 kişi gözaltına alındı. Başkent Brüksel’de yoğunlaşan eylemlerde göstericiler, Ekim ayından beri uygulanan kısıtlamaların gevşetilmesini istiyor.
Bulgaristan'da da salgın nedeniyle Kasım 2020'de kapatılan restoran ve bar çalışanları, Sağlık Bakanı Kostadin Angelov'un istifasını istedi. Başbakanlık önünde toplanan işletme sahipleri, hükümetin aldığı önlemlerin anlamsız ve işlevsiz olduğunu, önlemler yüzünden işsiz kaldıklarını savunuyor.
Slovenya, Macaristan ve Çekya’da da salgın kısıtlamaları özellikle hafta sonları düzenlenen eylemlerle protesto ediliyor.