İzmir’in Urla İlçesi Bademler köyünde Tersine Dünya oyunu sergilendi

Kadınlar erkek, erkekler kadın olursa ne olur? Bu sorunun cevabını İzmir Urla’da Bademler köylüleri verdi. Türkiye’nin ilk köy tiyatrosu olma özelliğini taşıyan Bademler’de köylüler Orhan Kemal’in "Tersine Dünya" oyununu sahneledi.

Aralarında memuru da var, çiftçisi de, ev hanımı da öğrencisi de… Ortak özellikleri sahnenin tozunu yuttuktan sonra bir daha vazgeçemedikleri tiyatro..

İzmir’in Urla İlçesi Bademler Köyü'nden bahsediyoruz. Burada insanlar kısıtlı imkanlarla da olsa, atalarından miras kalan sanatı icra ediyorlar. Aylarca çalışıp; komşularıyla, akrabalarıyla hatta esnafla aynı sahnede buluşuyorlar.

Köye tiyatronun gelişi 1930’lara uzanıyor. Köylü kadınlar ise tiyatroya ile yıllarda tanışıyor. 1947’de ilk kez sahnenin tozunu yutan Zeynep Teyze de onlardan biri.

Tiyatroya verilen önem bu kadar büyük olunca Bademler köylüleri, Dünya Tiyatrolar gününde de boş durmadı. Orhan Kemal’in "Tersine Dünya" oyununu sergilediler.

Mersin’de katledilerek öldürülen Özgecan için "Tersine Dünya" dediler.

Oyunda kadınlar erkek, erkekler kadın kılığına büründü. Kadınların yaşamlarındaki zorlukları, bu kez gülümseterek çıktı seyircinin karşısına.

Bademler Kültür Sanat Derneği'nin ev sahipliği yaptığı oyuna, köylüler de adeta akın etti.

Oyunun sonunda Vatan Partisi Urla İlçe Başkanı Hayrettin Akay oyunculara çiçek takdim etti.

Başarıyla tamamlanan oyunun ardından oyuncular pasta keserek başarıyı kutladı.

HABER: BELMA YÜCEL KAMERA: ERDEM ÖZDEMİR

ulusalkanal.com.tr