Tüp Bebek Aşamaları
Tüp bebek tedavisi 3 haftada tamamlanabilen süreçtir ve çeşitli aşamalardan oluşur.
Aşama
Tüp bebek hakkında çift bilgilendirilir, riskler ve yan etkiler anlatılır, çiftin tıbbi öyküsü dinlenir, ilaçların nasıl kullanılacağı anlatılır.
Aşama
İstenilen sayıda yumurta oluşturmak adına kişiye en uygun ilaç tedavisine başlanır. Bu sayede yumurtalar uyarılır. İlaçlara verilen cevap ultrason ve kan testleri aracılığı ile kontrol edilir.
Aşama
İstenilen olgunluğa erişen foliküller, içlerinden yumurta elde edilmek üzere OPU adı verilen yöntemle alınmaktadır. Eş zamanlı olarak da erkek adaydan sperm örneği alınır.
Aşama
Elde edilmiş olan yumurtalar ve spermler buluşturulur. Bu sayede embriyo oluşturulur. Oluşturulan embriyolar laboratuvar koşullarında kontrol edilir, gelişimleri takip edilir.
Aşama
Yumurta toplama aşamasından sonraki 3 ya da 5.günde 1 ya da 2 embryonun transferi yapılır.
Tüp bebek tedavisine başlayan çiftlerin bazıları ilk tedavide gebe kalmayı başarırken, bazı çiftlerin daha çok deneme yapması gerekir. Her çiftin gebe kalmak için şansı kendine özgüdür. Çünkü gebe kalamama sorunları, yumurtalarının ve spermlerinin kalitesi, transferi yapılan embryolarının rahme tutunma oranı ve bunun yanında tercih edilen merkezin deneyimi, laboratuvar koşulları gibi faktörlere bağlı olarak değişir.
Yumurtalıkların Uyarılması
İlk aşamada çiftin incelenmesi ve değerlendirilmesi ardından, kadının yumurtalık rezervlerine göre en uygun olan ilaç tedavisine başlanır. Yumurtalıkların uyarılması istenilen sayıda yumurta elde edilmesi ve gebelik şansını arttırmaktır.
Yumurtalık uyarıcı ilaçlara çoğunlukla adetin 2-3. gününde başlanır. İlaç tedavisi, yaklaşık olarak 7-10 günde tamamlanır. Çatlatma iğnesi yapıldıktan sonra yumurta toplama aşamasına geçilir ve ardından da embryo transferi yapılır. Bütün bu aşamalar ise 2-3 haftada tamamlanır.
Günlük olarak uygulanan iğnelere yumurtalıkların verdiği cevap, ultrasonografi ve gerekli görülürse kan testleri ile kontrol altına alınır. Foliküllerin istenilen boyuta ulaşması akabinde olgunlaştırıcı iğne yapılır. Bu iğne ardından 35-36 saat sonra yumurta toplama aşamasına geçilir. Eş zamanlı olarak alınan sperm örneğiyle yumurtalar birleştirilir.
Yumurta Toplama
Yumurtalıkların iğnelerle uyarılması ardından gelişen ve içinde yumurta olan foliküller belli bir boyuta eriştiğinde, olgunlaştırma iğnesi enjekte edilir. İğne ardından 36 saat sonra OPU uygulaması gerçekleşir.
OPU yöntemi steril koşullarda ve ameliyathanede hafif bir anestezi aracılığıyla ve vaginal ultrason yardımıyla yapılır. Ultrason aracılığıyla özel iğne yardımıyla yumurtalıklara ulaşıp, bütün folikülleri tek tek boşaltılır. İçlerinde yumurta aranır. OPU işlemi ise, folikül sayısına göre 5-20 dakika arasında tamamlanmaktadır. İşlem sona erdikten sonra ise hasta biraz dinlenip evine gidebilir.
Embriyo Transferi
Toplanmış olan yumurtalara uygulanan ICSI (mikroinjeksiyon) işlemi ardından fertilizasyon (döllenme) durumu kontrol edilir. Döllenmiş yumurtaların (embryo) anne adayının rahmine transferi ise toplama gününden sonraki 3. veya 5.gün gerçekleştirilir. Transferi yapılacak embryo sayısına, kadının yaşına ve tüp bebek deneme sayısına göre karar verilir. En kaliteli embriyolar anne adayının rahmine transfer edilir. Buradaki hedef, çoğul gebelik riskini azaltıp, gebelik şansını yükseltmektir.
Genetik incelemeye tabii tutulan ya da çok sayıda yumurtası olup, iyi kalitede embryoların geliştiği adaylarda 5.gün transferi yapılır. Bu sayede gebelik şansı daha çok arttırılmış olur. 5. Gün yapılan transferlerde gebelik şansı %70’lere kadar yükselmektedir.
Embryo transferi kısa süreli bir işlemdir. Kişi anesteziye ihtiyaç duymaz. Teknik olarak aşılama yöntemiyle aynıdır. Uygulama esnasında iyi bir ultrason görüntülemesi için idrara sıkışık olmanız istenecektir. Transfer ardından merkezde biraz dinlendikten sonra evinize gidebilirsiniz.
Gebelik Testi
Embryo transferi ardından 12 gün sonra kanda bakılacak beta-HCG testi ile gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmediği öğrenilir. Gebelik testi için merkeze gelmeniz gerekmez. Bulunduğunuz bölgedeki sağlık kurumları da gebelik testini uygulayabilir. Bu test, her yerde yapılan standart bir testtir. Testten 1-2 gün önce başlayan hafif veya adet gibi bir kanama görülse dahi test mutlaka yapılmalıdır. Kanama olmasına rağmen gebelik gerçekleşmiş olabilir ve bu kanama embryonun rahime yerleşmesi ile ilgili olabilir.
Kaynaklar