Ekonomide yeni dönem! Uğur Civelek değerlendirdi

Devlet tahvilleri artık güven vermiyor. Hükümetlerin ve Merkez Bankalarının adımları piyasalarda karşılık bulmuyor. Döviz artarken petrol ve altın fiyatları düşüyor. Petrol 2002'den beri ilk kez 25 doların altına geriledi. Petroldeki çöküş gelişen piyasa paralarını vurdu. Avrupa dolardaki sıkışmayla mücadele ediyor. Ancak altın, hükümetlerin ve merkez bankalarının kararları karşısında düşüyor. Koronavirüs endişesi karşısında altın erise de uzmanlar hala onu güvenli liman olarak görüyor.

Ekonomide yeni dönem! Uğur Civelek değerlendirdi

Önlemler işe yaramıyor. Ekomomide küresel kriz sürüyor.

Petrol fiyatları çakılmış durumda. Suudi Arabistan üretimi “önümüzdeki aylarda” rekor seviyede tutacağını duyurdu. Petrol, 18 senedir ilk kez varil başına 25 doların altına indi.

Koronavirüsün küresel ekonomiye etkileri ve Suudi Arabistan'ın tetiklediği fiyat savaşıyla petrolde görülen çöküş, gelişen ülke paralarını vurdu.

Türkiye'de Merkez Bankası’nın Dolar/TL kurunu 6 seviyesinin altında tutma çabaları etkili olmadı. Kur Mart başından beri yüzde 6 yükselerek 6.46 oldu.

İngiliz parası da dolar karşısında direnemiyor. Kayıplarını yedinci güne taşıyan sterlin, 1,2 seviyesinin altına geriledi.

Avrupa dolardaki sıkışmayla mücadele ediyor. Avrupalı merkez bankalarının dolara ucuz erişim için yeni hamle yapması bekleniyor.

Bir yandan ise Trump Hükümeti Kovid-19 kriz paketini 850 milyar dolardan 1 trilyon dolara çıkardı.

Devlet tahvilleri koronavirüs öncesinde güvenli limandı. Peki, artık güvenli liman olmayabilir mi? İşte bu sorunun yanıtı kamu harcamalarındaki patlamada gizli…

Ekonomist Uğur Civelek “Oyun değişti başka bir döneme geçiyoruz. Bu yeni oyunda maliye politikaları gevşek, korumacılık var, büyüme yok, istihdam daralacak ve kamunun payı artacak. Bundan sonra enflasyonist baskı dünyaya geri dönecek. Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.” dedi.

Uzmanlar, "Son 20 yılda borç ile harcama yapıldığına” dikkat çekiyor. “Yeni süreçte borçla harcama yapılamayacağını belirten Ekonomist Uğur Civelek, “Panik içinde bir sürü hareket var bunlardan bazıları kalıcı olacak bazıları geçici olacak." dedi.

Gelişmeler yeni bir dönemi de beraberinde getiriyor. Finansal açıdan ise güvenli liman arayışları var. İşte bu noktada devreye altın giriyor. Elinde altın olanlar ihtiyaçlarını karşılamak için satıyor. Hal böyle olunca altın geriledi. Altının ons fiyatı bin 506 lira oldu.

Altın tüm düşüşe rağmen güvenli liman olmayı sürdürüyor. Uzmanlara göre fiyat gerilemesi bir fırsat.

ulusal.com.tr

koronavirüs