Kritik toplantı bugün! İşte YAŞ'taki en önemli konu!

Yüksek Askeri Şura, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda toplandı. Üç gün sürecek toplantıda Genelkurmay Başkanlığı’na ve diğer önemli komutanlıklara yeni isimler getirilecek. Şura Kararları Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanacak.

Kritik toplantı bugün! İşte YAŞ'taki en önemli konu!

Kritik atamaların yapılacağı Yüksek Askeri Şura toplantısı Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplandı.

Toplantı öncesi YAŞ üyeleri Başbakan Davutoğlu Başkanlığı’nda Anıtkabir’i ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da YAŞ üyeleriyle öğle yemeğinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya geldi. Yemeğin ardından Erdoğan, Davutoğlu ve Özel üçlü bir toplantı yaptı. Saat 15.00'te şuranın öğleden sonraki oturumuna geçildi.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı Çakmak Salonu’nda yapılan toplantıda Genelkurmay Başkanlığı’na ve diğer önemli komutanlıklara yapılacak atamalar ele alınıyor.

Emekliye ayrılacak olan Orgeneral Necdet Özel’in yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Hulusi Akar’ın getirilmesi bekleniyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ise Orgenaral Galip Mendi, Orgeneral Salih Zeki Çolak ve Orgeneral Yaşar Güler’in ismi geçiyor.

Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlarının görevlerinin de 1 yıl uzatılması bekleniyor.

Toplantıda en kritik atama ve terfilerinin Suriye ve Irak sınırında görev yapan tugay ve tümen komutanlıklarına yönelik olacak. 2’inci Ordu Komutanlığı bünyesinde doğrudan terör örgütleri ile mücadele eden birlikleri yönetecek isimlerin seçileceği belirtiliyor.

Şuara'nın bir diğer gündemi de Balyoz kumpasında yargılanıp beraat eden komutanlar. 46 kurmay albayın general, amiral rütbesine yükseltilip yükseltilmeyeceğine Şura'da karar verilecek.

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görevli 345 generalin yarıdan fazlasının dosyası terfi için masada bulunuyor. “Kor”, “tüm” ve “tuğ” rütbesinde toplam 179 general ve amiralin dosyası bir üst rütbeye terfi için ele alınıyor. 300’e yakın albay da tuğgeneral ya da tuğamiral olabilmek için YAŞ’tan çıkacak kararı bekliyor.

Öte yandan Gülen cemaati yapılanmasının güvenlik tehdidi olarak “kırmızı kitap”a girmesinin ardından, TSK’daki cemaatle bağlantısı tespit edilen askerlerin durumu da bu toplantının gündeminde yer alıyor.

Şura kararları Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanacak.

ulusalkanal.com.tr