Baykal'dan Meclis başkanlığı açıklaması

Türkiye Büyük Millet Meclisinin geçici başkanı ve CHP’nin TBMM başkan adayı, Antalya Milletvekili Deniz Baykal Antalya Gazeteciler Cemiyetinde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Yarın yapılacak Meclis başkan seçimi öncesi Baykal, kamuoyuna açıklamalarda bulundu. Baykal, Meclis’i yöneteceğini ancak oy kullanmayacağını açıkladı.

Baykal'dan Meclis başkanlığı açıklaması

Hukuki bir engel bulunmadığı halde zihinlerde bir tereddüt kalmaması için Meclis başkanı oylamasına katılmayacağını açıklayan Baykal, “Meclisi yöneteceğim ama mecliste o turlar sırasında ben oy kullanmayacağım. Oy kullanma arayışı içine girmeyeceğim. Bunu da bir karar olarak ifade etmek istiyorum. Hassas bir dönemden geçiyoruz. Herkesin içine yatırdığı hiç bir tereddüdün ortaya çıkmadığı güven veren bir çalışmayla bu işi noktalamamız gerektiğine inanıyorum. Bu çerçevede de bana böyle bir görev düştüğü anlayışı içindeyim.” diye konuştu.

AKP’nin Meclis Başkan adayı olarak Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ı açıklanmasını da değerlendiren Baykal, şunları kaydetti; “Bir hükümet üyesi kişinin, bakanın Meclis başkanlığına aday olmasını engelleyen, yasaklayan bir düzenleme yok. Kimsede bir düzenleme var demiyor ama bunun parlamenter rejimin ruhuna çok uygun olmadığını bu nedenle hükümet üyesi birisinin parlamentonun kendi iç işleyişini de hükümet üyesi olarak yer tutmaması muhtemelen aday olurken ayrılması gerekliliği anlayışı var. Bunun hukuki bir zorunluluk olmadığını tekrar ifade edeyim.”

Bakanların, Meclis başkanlığına aday olması konusunda iç tüzükte düzenlemeler yapılması gerekliliğini belirten Baykal, “Seçim süreci başladı bir önemli parti Adalet ve Kalkınma Partisi bir saygı değer adayı ortaya koydu. Bu konuları dikkate almadan iyi niyetle bu girişimin yapıldığına eminim. Yasal, hukuki engel de görmüyorum o nedenle bu seçim için bu durumu bir mesele yapmamız gerektiği kanısındayım. Bir tartışmaya yol açmadan bu seçimi tamamlayalım. Bundan sonra aday olurken bakanların istifa etmesi gerekir mi? Gerekmez mi? Konusu iç tüzükte aydınlığa kavuşmalıdır. Bir düzenleme yapılmalıdır. Bir düzenleme yok, yasak yok. Geri dönüşü yok adaylık bitti.” diye konuştu.

Baykal, Meclis başkanlığı adaylığının koalisyon modelinin uygulanacağı konusunda bir anlayıştan kaynaklanmadığına vurgu yaptı. Baykal, ”Ben arkama herhangi bir koalisyon modelini alarak yola çıkmadım.” dedi.

Kamuoyunda da tartışılan AKP’den 60 vekilin 3.turda HDP’ye oy vereceği ile ilgili soruya da cevap veren Baykal, ”7 Hazirandan sonra siyaset yeni bir noktaya geldi. Artık siyasette kurnazlıklar, oyunlar, tuzaklar, arkadan dolanıp açmaza alma çabaları prim yapmıyor itibar görmüyor. Bunun ben sorumlu siyaset adamalarının, siyasi liderleri tarafından anlaşıldığını görüyorum. Bu tip taktik ters çapraz bağlantılar kurarak farklı sonuçlar elde etmek gibi kamuoyunun güvenini sarsacak, partilerin güvenini sarsacak, sorgulatacak davranışların ortaya çıkacağına hiç ihtimal vermiyorum. Bunu kimseye yakıştırmıyorum. Net, şeffaf bir çalışma yapılacağına güveniyorum.” ifadelerini kullandı.

Benzer bir taktik işbirliğinin RTÜK ile ilgili olarak ortaya atıldığını anımsatan Baykal, ”Anlayış olarak kabul gördü, ama uygulanmıyor şuandan çünkü yeni siyasette bunlara yer yok. Yeni siyasette açık olacağız, net olacağız , dürüst olacağız. Birbirimizi ikna etmeye çalışacağız. Arkadan dolanma, oyun, tezgah bunlar artık yok. Hiç beklemiyorum, çok şaşırırım“ diye konuştu.

Ulusal Kanal’ın Ortadoğu için dönüm noktası olan Suriye ile ilgili TSK, İktidar çelişmesi konusundaki düşüncelerini sorduğumuz Baykal, şunları kaydetti; "Henüz onu değerlendirme girişimi yapma konumunda olmamalıyım. Önemli gelişmeler var farkındayım Türkiye’de şuanda 7 Haziran sonrası siyasi şekillenme başlamadı. Eski şekillenme devam ediyor. Bu meclis başkanlığı seçimi sonuçlanırsa 7 Haziran sonrası ilk siyasi mercisi şekillenmiş olacak. Böyle bir ortamda çevremizde ciddi gerginliklerin yaşandığı tamda bir an önce yeni tabloya göre siyasi şekillenmeyi sağlamak lazım. Bunu sonuçlandıralım o zaman heralde seçilecek olan Meclis başkanı sorduğunuz soru doğrultusunda gerekenleri devlet yetkilileriyle konuşmaya başlayacaktır. O zaman olacak iş şuanda burada konuşmam doğru olmaz”

Haber: Merve Demirağ - Fotoğraf: Ekin Akgün / ANTALYA

ulusalkanal.com.tr