PKK 3 okula saldırdı 3 okula Kürtçe tabela astı

Bugün okulların açılmasıyla birlikte harekete geçen PKK bir taraftan devletin okullarını yakarken, pilot bölge olarak ilan ettiği Diyarbakır, Cizre ve Yüksekova’da yapımını tamamladığı ve Kürtçe eğitim yapacağını öne sürdüğü okulların Kürtçe tabelalarını astı.

PKK 3 okula saldırdı 3 okula Kürtçe tabela astı

Bugün okulların açılmasıyla birlikte harekete geçen PKK bir taraftan devletin okullarını yakarken, pilot bölge olarak ilan ettiği Diyarbakır, Cizre ve Yüksekova’da yapımını tamamladığı ve Kürtçe eğitim yapacağını öne sürdüğü okulların Kürtçe tabelalarını astı. Anayasa’ya aykırı olan bu okullara karşı mülki amirlerin sessizliği ise devam ediyor. Sadece 1. sınıflara mahsus olacak bu okulların eğitmenlerini Kürdi- Der sağlıyor. Konuyla ilgili konuşan Kürdi- Der Başkanı Sebahattin Gültekin, “Bizim açtığımız pilot bölgelerdeki okullarda ileride Türkiye’de yasal olarak yapılacak olan ana dilde eğitim çalışmalarını, temelini ve pratiğini göreceğiz. Pratikte ne eksiklikler çıkacak? Ne yapacağız? Nasıl olacak? Biraz da bunu tecrübe etmek için de pilot bölgelerde okullar açtık” dedi. Gültekin, okullar için öğretmenlerin Kürdi-Der tarafından yetiştirildiğini, okullarda matematik, resim gibi derslerin de bu branş öğretmenleri tarafından verileceğini ifade etti.

PKK SALDIRILARI SÜRÜYOR

Diyarbakır’da geçen gün 6 okula saldıran PKK’lılar önceki gün de Muş’un Bulanık ilçesinde PKK’lılar 3 okulu molotofkokteyli atarak yaktı.

Alınan bilgiye göre, akşam saatlerinde ilçe merkezinde toplanan PKK’lılar Bulanık’ta 3 okula molotofkokteylleri atarak ateşe verdi. İçerisindeki malzemelerin alev almasıyla bir okulun tamamen yandığı olaylarda, iki okulda da hasar oluştu. Yangına, Bulanık Belediyesi ile Malazgirt ve Ağrı’nın Patnos ilçesinden gönderilen itfaiye ekipleri müdahale ederken, güvenlik güçleri de PKK’lıları biber gazı ve basınçlı su kullanarak dağıtmaya çalıştı.

Vali Vedat Büyükersoy, “Çocuklarımızın istikbalini yakıyorlar, başka bir şey yaptıkları yok” dedi. Büyükersoy, “Söndürme çalışmaları devam ediyor. İnşallah okullarda zarar olmaz. Pazartesi (bugün) okullar açılıyor. Çocuklarımız pazartesi günü okullarına devam edecek” dedi.

KAYMAKAM HALA AÇILIM DİYOR

Bulanık Kaymakamı Ömer Şahin ise PKK ile yürütülen ‘çözüm süreci’nin konuşulduğu bir dönemde bu tür olayların yaşanmasının hoş olmadığına değinerek, olaylardan öğrencilerin ve ilçe halkının zarar gördüğünü kaydetti. Şahin, öğrencilerin, okullardaki hasar giderilinceye kadar eğitimlerine başka okullarda devam edeceğini belirtti. PKK geçen gün de Diyarbakır’da Kürtçe eğitim vereceği açıklanan ve yapımı devam eden inşatı incelemeye giden yetkililere roketatarla saldırmış ardından da 6 devlet okuluna molotof ve ses bombası atmıştı.

YAZILI UYARI

Diyarbakır’da Bağlar Kaymakamı Dursun Balaban, Kürtçe eğitim verecek okul açmayı planladıklarını açıklayan Kürdi- Der, Eğitim Destek Evleri ve Eğitim-Sen’e yazı göndererek uyardı.

Kaymakam Dursun Balaban’ın imzasını taşıyan yazıda, yayınlanan haberlerde 15 Eylül Pazartesi günü Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi’nde Kürtçe müfredat ile eğitim ve öğretime başlanacağı yönünde çalışma yapıldığına dair bilgi alındığı belirtilerek, şöyle denildi: “Kürtçe müfredat ile eğitim ve öğretime başlama faaliyetinin adı geçen Eğitim Destek Evi’nde başlatılmasının kanunsuz olduğu, söz konusu faaliyete başlanması halinde ilgililer hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılacağının bilinmesi hususlarını önemli tebliğen rica ederim.”

HUKUKİ YANIT VERECEKLERMİŞ

Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yıldırım Arslan, “Kaymakamlık hukuki bir çalışma yürütüyor, biz de kendilerine yarın bu talebin karşılanması konusunda hukuki bir yanıt vereceğiz” dedi. Kürdi-Der, Eğitim Destek Evleri ve Eğitim-Sen yaptıkları açıklamada Diyarbakır’ın Bağlar, Şırnak’ın Cizre ve Hakkari’nin Yüksekova ilçelerinde Kürtçe eğitim veren okul açacaklarını açıklamıştı.

Aydınlık

pkk okul Yüksekova