Yeni anasaya mesaisi başlıyor
Başbakan Ahmet Davutoğlu 30 Aralık'ta yeni anayasa mesaisine başlayacak. Davutoğlu CHP, MHP ve HDP genel başkanlarıyla görüştükten sonra yol haritası belirleyecek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yeni anayasaya yeşil ışık yaktı ancak anayasanın ilk 4 maddesinin değiştirilmemesini şart koştu. Peki, ilk 4 maddeyi muhafaza etmek Türkiye'nin üniter yapısı ve bütünlüğü için yeterli mi? Profesör Doktor Birgül Ayman Güler'e göre "İlk 4 maddeye dokundurtmam" sözü büyük bir aldatmaca. Çünkü anayasanın 6, 66, 123 ve 127 maddeleri de Türkiye'nin bütünlüğünü ve üniter yapısını içeriyor.
Genel seçimlerde yeni anayasa vaadini öne çıkaran hükümet, anayasayı değiştirmek için mesaiye başlıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu 30 Aralık'tan itibaren meclisteki muhalefet partilerinin liderleriyle görüşmelere başlayacak.
Davutoğlu 30 Aralık ve 4 Ocak'ta CHP, MHP ve HDP Genel Başkanlarıyla görüştükten sonra yol haritasını belirleyecek.
HDP'nin seçim vaadinde "yeni anayasa" vurgusu yer alıyordu. Bu nedenle anayasa sürecinde HDP'yle bir pürüzün yaşanmaması bekleniyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise yeni anayasa için hükümete yeşil ışık yakmıştı. Ancak Kılıçdaroğlu anayasanın ilk 4 maddesinin değiştirilmemesini şart koştu.
Peki anayasanın ilk 4 maddesinin değiştirilmemesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin bölünmez bütünlüğü ve üniter yapısını korumak için yeterli mi? Bu soruya yanıtı eski CHP Milletvekili Profesör Doktor Birgül Ayman Güler verdi.
Ulusal Kanal canlı yayınına konuk olan Güler, üniter yapıyı koruyan diğer maddeleri sıraladı.
Birgül Ayman Güler'e göre AKP ve HDP'nin amacı anayasadan Türk vatandaşlığı ifadesini çıkarmak. CHP ise AKP ve HDP ile hemfikir.
ulusalkanal.com.tr