Zerzevan Kalesi’nde tarih, gün yüzüne çıkarılıyor
Kültür ve Turizm ile Gençlik ve Spor bakanlıklarının iş birliğiyle yürütülen "Genç Gönüllüler Projesi" kapsamında, pandemi nedeniyle ara verilen kazı çalışmaları devam ediyor. Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde bulunan 3 bin yıllık kaledeki kazı çalışmalarında, Türkiye'nin birçok ilinden 100 gönüllü yer alıyor.
Zerzevan Kalesi’nde tarih, gün yüzüne çıkarılıyor.
Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde, Roma İmparatorluğu döneminde ‘askeri yerleşim’ olarak kullanılan kalede 6 yıldır kazı çalışmaları devam ediyor.
Bu önemli tarihi yapıt 'Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alıyor.
Çalışmalarda, Türkiyenin farklı birçok üniversitesinde arkeoloji, sanat tarihi, mimarlık bölümü okuyan 100 gönüllü genç yer alıyor 100 gönüllü genç yer alıyor.
'Genç Gönüllüler Projes'i adı ile devam eden çalışma Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığının iş birliği ile yürütülüyor.
Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, proje kapsamında kaledeki çalışmalara bu yıl ilk kez gönüllü gençleri kabul ettiklerini söyledi.
Gönüllüler, kazının yapılma metotlarından kazı evindeki çalışmalara kadar birçok alanda bilgi ve tecrübe edindiğini belirtti.
124 metre kayalık tepede bulunan Zerzevan Kalesi, bulunduğu bölge nedeniyle Roma döneminde stratejik bir öneme sahipti.
Roma sınır garnizonu olan kale, konumu itibariyle ticaret yolu üzerinde geniş alanı kontrol altında tutuyordu.
ulusal.com.tr