Kestane balı anzer balıyla yarışıyor
Düzce Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cafer Kaba, “Bu sene arıcımızın yüzü gülecek diye düşünüyorum. Kestane balı üretiminde poleni başına 8-10 kilogram bal bekliyoruz” dedi.
Dünyaca ünlü Anzer balına rakip gösterilen kestane balında üretim geçen seneye göre arttı. Düzce Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kaba, kestane balının fiyatının Anzer balına yetiştiğini belirterek, kestane balının artık sofra balı olmaktan çıkıp sağlığı destekleyici bir bal olma yolunda gittiğini söyledi. Kestane balının faydalarından bahseden Kaba, “Kestane balı antibiyotik özelliği yüksek olan bir baldır. Vücudunuzda ki bir yaraya sürdüğünüz zaman tentürdiyot etkisi gibi yakar. Diğer yandan karaciğer yağlanmasına iyi geldiği bilim adamları tarafından yapılan çalışmalar ile ortaya kondu” diye konuştu. Düzce’nin, Türkiye’de en fazla kestane balı üreten il olduğunu ifade eden Kaba, “Bu bölgenin kestane balının polen oranı yüzde 97 çıktı. Bu sene arıcımızın yüzü de gülecek diye düşünüyorum. Kovan başına 8-10 kilo civarında bal bekliyoruz” açıklamasında bulundu.
KESTANE BALININ FAYDALARI
Düzce’nin Akçakoca İlçesi Deredibi Köyünde 15 yıldır arıcılık ile uğraştığını kaydeden Üretici Recep Bal, “Kestane balı, vücuttaki bir yarayı iyileştirmek için bire birdir. Biz çocuklarımız hasta olduğu zaman ilaç vermeyiz, kestane balı veririz. Bütün ballar faydalıdır ancak kestane balının faydaları hiçbir balla karşılaştırılamaz. Böyle bir bal dünyada hiçbir yerde yok. Kestane balını insanlar bilmiyor. Vatandaşlarımıza bu balın yararlı olduğunu anlatmak için çabalıyoruz. Türkiye genelinde kestane balı her tarafta oluyor ancak buranın balını hiçbir yer tutmuyor. Sabahtan bir kaşık kestane balı yiyince insan kendini dinç hissediyor. Sayın Cumhurbaşkanımız kestane balı için söylenecek her şeyi söyledi zaten. Bizim daha fazla bir şey söylememize gerek yok” dedi.
SAHTE KESTANE BALI NASIL ANLAŞILIR?
Bir diğer üretici Mehmet Menteşe ise, kestane balının mide rahatsızlıklarına, bronşite, astıma ve gribe iyi geldiğine dikkat çekti. Kestane balının özellikle gribe iyi geldiğine dikkat çeken Menteşe, şöyle devam etti:
“Genellikle ilaç niyetine kullanıyoruz. Aç karnına sade veya süt ile alınabilir. Bu sene üretim fazla değil. Kestane balı Haziran ayında olur. Mevsim şartları güzel giderse bal alırız ama aşırı yağış veya aşırı sıcak olursa bal alma şansımız yok. Birçok insan kestane balını bilmiyor. Sahte ile gerçek kestane balını ayırmak için bir tabağın içine balı koyup buzlukta 2 gün bekletin. Şeker varsa zaten kristalleşir. Ben kendi yemediğim ürünü bir başkasına satmam.”
(İHA)