Avrupa raporunda hedef Türkiye

Avrupa Komisyonu 2020 ilerleme raporunda Türkiye hedef alındı. İç ve dış siyasetteki faaliyetleri eleştirildi. Türkiye'de yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü konusunda gerileme olduğu iddia edildi. PKK'ya yönelik mücadeleden "endişe edildiği" ifade edildi. Doğu Akdeniz'deki adımlar nedeni ile alınmış olan yaptırım kararları hatırlatıldı. Avrupa Komisyonu'nun bu raporuna Türkiye'den yanıt gecikmedi. "Türkiye'ye bencil ve dar görüşlü çevrelerin bakışı ile değil, ortak çıkarlarla bakılmalı" dendi.

Avrupa raporunda hedef Türkiye

Doğu Akdeniz'de, Fırat'ın Doğusu'nda, Irak'ın kuzeyinde... Türkiye'nin terörle mücadeleden, Mavi Vatan'daki faaliyetlerine kadar, Batı'nın duyduğu endişe, Avrupa Komisyonu raporuna yansıdı.

Avrupa Komisyonu 2020 İlerleme Raporu'na göre Türkiye'de "gerileme" var.

Raporda, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri eleştirildi, "yaptırım" hatırlatması yapıldı. Aynı zamanda Libya ve Suriye'deki gelişimeler de işaret edildi. Bu kapsamda "AB-Türkiye" ilişkilerinin kötüye gittiği belirtildi.

Türkiye'nin terörle mücadelesi de hedefteydi. PKK'nın siyasi uzantısı HDP'ye yönelik operasyonlardan "endişe" duyulduğu belirtildi.

Rapor, Türkiye'de demokrasi ve temel hakların ağır yara aldığını öne sürdü. "OHAL hiç kalkmamış gibi" denildi. Sorosçu Osman Kavala'nın tutukluluğu hatırlatıldı.

Türkiye ekonomisi artık Avrasya'da soluk alıyor. Bu durumun Avrupa'da yarattığı panik de raporda yer aldı.

Türkiye rapora sert yanıt verdi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamad "AB'nin Türkiye raporu önyargılı ve yapıcı olmak uzak" ifadelerini kullandı.

türkiye ırak doğu akdeniz Mavi Vatan ab