Irak ve Suriye tezkeresi Meclis'te kabul edildi

Irak ve Suriye’ye yapılan sınır ötesi operasyonun yetki süresini 1 yıl uzatan tezkere, Meclis’ten geçti. Ak Parti, İYİ Parti, MHP, CHP tezkere için “Evet” dedi. PKK’nın siyasal uzantısı HDP'den ise “Hayır” oyu geldi.

Tezkere kabul edildi. Operasyon yetkisi 1 yıl uzatıldı.

Irak ve Suriye’ye yapılan sınır ötesi operasyonların süresini 1 yıl uzatan Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, 4 Ekim’de Meclis’e gönderilmişti. Tezkerede, hızlı hareket etmek için operasyonun sınırı konusunda Cumhurbaşkanı’na yetki verilmesi istenmişti. 30 Ekim 2019’da sona erecek yetkinin 1 yıl uzatılması talep edilmişti.

Tezkerede Türkiye’nin güney kara sınırlarına komşu bölgelerde yaşanan gelişmelerin milli güvenlik açısından risk taşıdığı belirtiliyor. Aynı zamanda PKK, PYD, YPG ve IŞİD terör örgütlerinin Türkiye’ye yönelik eylemlerinin devam ettiğine dikkat çekiliyor. TSK’nın sınır ötesinde olduğu gibi, gerektiğinde yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması da yer alıyor.

Tezkere 8 Ekim’de Meclis Genel Kurulu’na sunuldu. Meclis Başkanvekili Levent Gök’ün yönettiği oturumda parti temsilcileri tezkere hakkında görüşlerini bildirdi. İYİ Parti İzmir Vekili Aytun Çıray, tezkereye olumlu baktıklarını ifade etti.

Milli Savunma Komisyonu Başkanı Ak Partili İsmet Yılmaz, tezkerenin neden kabul edilmesi gerektiğini anlattı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da Kemal Kılıçdaroğlu gibi tezkereyi eleştirdi. Ancak CHP tezkere için “Evet” oyu kullandı.

PKK'nın siyasal uzantısı HDP ise tezkereye "Hayır" oyu verdi.

Parti temsilcilerinin tezkere hakkındaki konuşmaların ardından oylamaya geçildi. Ak Parti, İYİ Parti, MHP, CHP tezkere için “Evet” dedi. Tezkere, Genel Kurul’da kabul edilmiş oldu. Bu kapsamda yetki süresi 30 Ekim 2020’y kadar uzatılmış oldu.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Genel Kurul’un ardından tezkere ile ilgili açıklamalar yaptı.. Tezkerede çoğunluğun sağlanmasının önemli olduğunu vurguladı.

ulusal.com.tr

suriye ırak tbmm son dakika haberleri