Libya ile Doğu Akdeniz Mutabakat Muhtırası kabul edildi
Libya ile Türkiye'nin attığı tarihi adım Meclis'te taçlandırıldı. 239 oyla, Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası onaylandı. Libya mutabakatına AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti destek verdi. Türkiye bu anlaşma ile Doğu Akdeniz'deki pek çok oyunu bozdu. İsrail, Yunanistan, Fransa ve Amerika anlaşmaya tepki gösterdi
Meclis Genel Kurulu'nda "Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası onayladı. Muhtıra, 293 oyla kabul edildi. Libya mutabakatına AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti destek verdi.
Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi de Türkiye'yle imzalanan mutabakatı onayladı. Başkanlık konseyi tarafından imzlanan metinde kararın alındığı tarihten itibaren geçerli olmasının şart koşulduğu ifade edildi.
Türkiye attığı adımla büyük kazanım elde attı. Türkiye ilk defa KKTC dışında Akdeniz’e kıyıdaş bir ülke ile anlaşma imzaladı.
Anlaşma metnine göre, Libya ile Türkiye arasında 29.9 km bir sınır çizgisiyle kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge sınırları belirlendi. Ancak Türkiye, Akdeniz’de henüz Münhasır Ekonomik Bölge ilan etmedi.
Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum kesimi, Mısır ve İsrail dörtlü işbirliği yaparak, Akdeniz’de Türkiye karşıtı cephe kurdu. Hedef Türkiye'yi Antalya Körfezi’ne hapsetmekti. Libya hamlesiyle Türkiye, bu oyunu bozdu.
Türkiye-Libya arasındaki anlaşma, Doğu Akdeniz'de dengeleri değiştirdi. Enerji ve kaynak yarışında taraf olan İsrail'den de konuyla ilgili açıklama geldi. İsrail Dışişleri Bakanlığı, "Yunanistan'a destek veriyor, Türkiye'nin adımlarını endişeyle takip ediyoruz" açıklaması yaptı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da alaşmayı kınayan açıklama yapmıştı. Avrupa Komisyonu da benzer bir tutum aldı. AB Komisyonu, Yunanistan ve Rum Kesimi ile “tam bir dayanışma” içerisinde olduğunu belirterek, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Ege’deki adımlarını kınadığını duyurdu.
Mutabakat sonrası Türkiye’nin karşısında konumlanan bir diğer güç ABD oldu. ABD Dışişleri Sözcüsü, anlaşmanın kışkırtıcı olduğunu iddia etmişti.
Yunan tarafından Savunma Bakanı Nikos Panayiotopulos, konuyla ilgili açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunan Başbakanı Kiriakos Miçotakis arasında yapılan görüşmeye değindi. Erdoğan'ın tansiyonu düşürelim dediğini aktardı. Yunan Savunma Bakanı “Bu muhtıra öyle feci bir şey değil. Görüşmeden edindiğim izlenim, iyi niyet varsa Türkiye ile uzlaşabiliriz” dedi.
ulusal.com.tr