AKP'nin yeni anayasa konusunda yol haritası belirginleşti

AKP'nin yeni anayasa konusunda yol haritası belirginleşmeye başladı. AKP'nin önce CHP ile uzlaşma yolunu deneyeceği öğrenildi. CHP teklifi kabul etmezse diğer partilere çağrı yapılacak. AKP, geçtiğimiz dönem Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu teklifi yeniden masaya koyacak.

AKP'nin yeni anayasa konusunda yol haritası belirginleşti

Balkon konuşmasıyla başlayan yeni anayasa konusunda AKP yol haritası belirledi.

AKP'nin geçen dönem kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu teklifte birkaç küçük değişiklik yaparak, bu taslağı yeniden masaya koyacağı öğrenildi.

Başbakan Davutoğlu'nun öncelikle CHP'nin kapısını çalacağı ve iki partinin oluruyla yeni anayasayı geçirmek isteyeceği belirtildi. Ancak CHP buna sıcak bakmazsa dört partiye çağrı yapılacak.

Yeni Anayasa'nın en tartışmalı maddelerinden biri de Başkanlık sistemi olacak.

Taslakta önerilen başkanlık sistemine göre;

- Başkan beşer yıllığına iki kez seçilebilecek, "devlet başkanı" sıfatını alacak ve yürütmenin başı sayılacak, kanunları onaylayacak, gerekirse Meclis'e iade edecek, yasaları Anayasa Mahkemesi'ne götürebilecek, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başkomutanı olacak, üst düzey kamu yöneticilerini atayacak, Meclis dışından bakan atayacak, her bakan, başkana karşı sorumlu olacak, başkanın görevinden alınması mümkün olmayacak.

Yeni Anaysa taslak metnine göre; disiplin mahkemeleri dışındaki askeri mahkemeler kapatılacak. Yargıtay ve Danıştay birleştirilerek "yüksek temyiz mahkemesi" kurulacak. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu "Hakimler" ve "Savcılar" olmak üzere ikiye bölünecek.

ulusalkanal.com.tr

AKP yeni anayasa