AKP esnafı da sıfırladı

TESK kayıtlarna göre, 2005'ten bu yana her yıl ortalama 135 bin esnaf sicil kaydını sildirdi. Böylece 9 yılda 1.2 milyon esnaf kepenk kapattı.

AKP esnafı da sıfırladı

Sosyoekonomik ve demografik açıdan stratejik önem taşıyan, toplumun sigortası konusundaki esnaf ve sanatkâr kesimi, büyük zincirlerle rekabette zorlanıyor. Mevzuattan kaynaklanan sorunlar ve ağır mali yükler altında ezilen snaf çareyi kepenk kapatmakta buluyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran'ın, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'nun (TESK) raporlarından derlediği verilere göre; AKP iktidarı döneminde esnaf da sıfırlandı, 9 yılda 1.2 milyon esnafın sicil sildirdi.

2005’ten bu yana tutulan kayıtlara göre, AKP iktidarının son 9 yılında toplam 1 milyon 145 bin 641; yani yılda ortalama 135 bin esnaf ve sanatkâr mesleği bırakarak sicil kaydını sildirdiğini bildiren Umut Oran,“Ekonomik ve sosyal yapımızın istikrar unsuru, toplumun orta direği olan esnaf ve sanatkâr kesim, AKP iktidarı döneminde ağır darbe yedi'' diye konuştu.

Küçük esnaf ezildi

AKP iktidarının, küçük esnafı perakendecilik sektörüne giren büyük sermaye gruplarına ezdirdiğini savunan Oran, ''Bölgeler arası dengeli büyüme ve gelişmeye katkısı, istihdam artışı-işsizliği azaltmadaki önemli rolü dolayısıyla Türkiye’nin demografik yapısı açısından son derece büyük önem taşıyan esnaf ve sanatkâr kesimde, AKP döneminde tam bir yaprak dökümü yaşandı. Ülke genelinde pıtrak gibi çoğalan AVM’ler, esnaf ve sanatkâra büyük darbe vurdu ve vurmaya da devam ediyor'' ifadelerini kullandı.

17 ilde durum çok vahim

Bu dönemde mesleği bırakanların yeni ticaret hayatına atılanlara oranının özellikle Nevşehir, Burdur, Bartın gibi illerde rekor kırdığını kaydeden Oran, şu bilgileri verdi: ''Bunlarla birlikte Aydın, Ardahan, Balıkesir, Ordu, Kars, Bolu, Amasya, Afyon, Eskişehir, Düzce, Trabzon, Konya, Artvin ve Kırıkkale’de de sicil kaydını sildirenlerin sayısı, yeni kayıt yaptıranların üzerinde; Kastamonu, Manisa, Bingöl, Rize, Muğla, Kırşehir, Kütahya, Sinop, Gümüşhane, Niğde, Zonguldak, Karaman ve Yalova’da ise iki sayı neredeyse başa baş gerçekleşti. Mesleği bırakanların, yeni başlayanlar oranı üç büyük kentte de rekor düzeylere ulaştı.

Esnaf ve sanatkâr kesim

nüfusun yüzde 10’u

Şubat sonu itibarıyla sayıları 1 milyon 510 bin 945 olan mevcut esnaf ve sanatkârlar, aileleriyle birlikte düşünüldüğünde ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor. Esnaf ve sanatkâr sayısında nüfusuyla orantılı olarak İstanbul 169 bin 761 kişiyle başı çekiyor. Bu ili 98 bin 429 esnaf ve sanatkârla İzmir, 71 bin 299 kişiyle Ankara, 63 bin 719 kişiyle Antalya, 57 bin 102 ile Bursa, 44 bin 409 kişi ile Konya, 43 bin 12 kişiyle Mersin, 40 bin 475 kişiyle Manisa izliyor. Daha sonra 38 bin 547 kişiyle Adana ve 37 bin 407 kişiyle Balıkesir geliyor. Ülke genelindeki toplam esnaf ve sanatkârların yüzde 44’ü bu on ilde kayıtlı.

Esnaf ve sanatkâr toplumun sigortası

Esnaf ve sanatkârlarımız, ekonomik ve sosyal yapımızın istikrar unsuru, toplumumuzun orta direğidir. Esnaf ve sanatkârlar, özellikle işletme sayılarının çokluğu, ülke çapında istihdama sağladıkları büyük katkı, bölgesel sosyoekonomik dengelerin kurulması ve üretimde azımsanmayacak bir paya sahip olmaları nedeniyle, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ekonomik ve sosyal yapının önemli bir unsurudur. Bu kesim, gelirin dengeli dağılımına katkı sağlamaları ve orta sınıf olarak toplumsal hayatta denge faktörü olmaları ve istikrara katkıları ile demokrasinin vazgeçilmez unsuru ve adeta toplumun sigortası konumunda bulunuyor. Anayasamız devletin esnaf ve sanatkârları koruyup desteklemesini hükme bağlıyor.''

Aydınlık / Ankara