Suriye görüşmelerinde yeni gelişme

Astana görüşmelerinin dördüncü turu tartışmalı başladı. Muhalefet heyeti Rusya'nın hava harekatlarını ve görüşmelerde sunulan şartları gerekçe göstererek görüşmelerden çekildi. Muhalifler, taleplerini içeren bir belgeyi de taraflara sundu.

Suriye görüşmelerinde yeni gelişme

Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılan Suriye konulu barış görüşmelerinin dördüncü turunda silahlı muhalefet heyeti görüşmelere katılımını askıya aldı.

Rusya'nın Hama ve Dera'daki hava saldırıları ve görüşmelerde sunduğu şartları gerekçe gösteren muhalifler önerilerini içeren bir belgeyi taraflara sundu.

Muhalefetin önerileri arasında Suriye hükümetinin Ankara ateşkes anlaşmasının imzalandığı 30 Aralık 2016'dan sonra ele geçirdiği bölgelerden çekilmesi var. Aynı zamanda karşılıklı tutsak değişimi ve İran ile ilişkili grupların bölgeden çıkarılması isteniyor. İran'ın garantörlükten çıkarılması da talepler arasında yer alıyor.

Belgede Rusya'nın sunduğu dört bölgeyi içeren çözüm önerisi ve diğer güvenli bölge önerilerinin geçici olduğu, Suriye'nin toprak bütünlüğünün ve siyasi geçiş sürecinin dışındaki tüm çözüm önerilerinin kabul edilemez olduğu yer alıyor.

Muhaliflerin açıklamalarının ardından Amerika heyetine başkanlık eden Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Steward Johnson'un muhalif heyetiyle kısa bir görüşme yapması dikkat çekti.

ulusalkanal.com.tr

rusya suriye kazakistan