Türkiye'den Cenevre açıklaması: Boykot ederiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "PYD davet edilmişse Cenevre'yi boykot ederiz" açıklamasında bulundu.

Türkiye'den Cenevre açıklaması: Boykot ederiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Cenevre görüşmesi öncesinde PYD'nin davet edilmesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, 'PYD davet edilirse boykot ederiz' dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun konuşmasının satır başları;

"RUSYA DAEŞ'E MÜDAHALE YAPMIYOR"

Biz ateşkesin sağlanmasını istiyoruz. Arazide bir taraftan rejimin politikaları, diğer yandan terör örgütleri, Rusya'nın ılımlı muhalefete yönelik saldırıları var. Rusya şu anda DAEŞ'e karşı bir müdahale yapmıyor. Suriye'de tek çözüm siyasi dönüşümdür.

"PYD-PKK AYNI TERÖR ÖRGÜTÜDÜR"

Bir taraftan rejim bir taraftan da muhaliflerle başlayacak görüşmeler. Sonradan bu süreci sulandırmak isteyen ülkeler, başta Rusya, ek isimler dayattılar. Bakıyorsunuz PYD. Evet, PYD-PKK aynı terör örgütüdür. Körfez Ülkeleri'nin hepsi de bunu söylüyor. Terör örgütünü muhalefetin içine dayatmak anlamsızdır. Kürtlerin temsilcisi terör örgütü olabilir mi? PYD, hangi sıfatla masada olacak?

Tüm konuştuğumuz taraflar PYD'nin davet edilmemesi gerektiğini söylüyor. Terör örgütlerine prim vermemeliyiz. Biris daha laik, diğeri radikal diye daha seküler olanı tercih edelim anlayışı zaafiyetin göstergesidir.

"PYD DAVET EDİLMİŞSE BOYKOT EDERİZ"

PYD'ye davet varsa tabii ki Cenevre görüşmelerini davet ederiz. Türkiye'nin muhatabı terör örgütleri olamaz.

DAEŞ'le mücadele eden ve terör örgütü olmayan grupları destekliyoruz. DAEŞ, Irak topraklarının yüzde 30'una sahip. Suriye'de nasıl güçler birleştirildiyse, Irak'ta da aynısı yapılmalıdır. Biz herkesi eğitiyoruz. Suriye yönetilemeyen bir ülke ve zalim bir rejim var. Biz Suriye konusunda geç kaldık. 18 aylık geçiş sürecinde Suriye için istikrar nasıl saplanabilir? İlk başlarda yapsaydık, bu kadar insan ölmezdi.

TÜRKİYE'DE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ TARTIŞMALARI

Biz samimi şekilde ifade özgürlüğünü de konuşuruz. Bu konuda gocunacak bir şeyimiz yok ama ifade özgürlüğü ile terörü savunmak arasındaki farkı da konuşmamız lazım. Terör örgütüne destek vermek ifade özgürlüğü kapsamına giremez. Eksiklik varsa reformlarla gidermeye çalışıyoruz.

"AB İLE ORTAK EYLEM PLANIMIZ VAR"

Türkiye para karşılığında mülteci konusunda anlaştığı haberleri yapıldı. Bu par mülteciler için projelerde kullanılacak. Türkiye'den gelen mülteci sayısının azalması veya hiç gelmemesini mi istiyoruz. Bu insanların yaşadıkları yerde mutlu edersek sorunlarını çözebiliriz. AB ile ortak eylem planımız var.