ABD'nin Suriye'ye düzenlediği saldırıya Rusya'dan sert tepki

ABD'nin Suriye'ye düzenlediği saldırıya Rusya'dan sert tepki geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov "Uluslararası hukukun ihlal edildiğini, Putin'in saldırıyı egemen devlete saldırganlık olarak gördüğünü" belirtti. Saldırının İdlib öncesi planladığını açıklayan Rusya, Suriye'de ABD ile olan hava güvenliği anlaşmasını da askıya aldı.

Amerika'nın, Suriye'nin Humus kentindeki Şayrat hava üssüne düzenlediği füze saldırısına Rusya'dan sert tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Saldırının İdlib'ten önce planlandığıu açık. ABD ile Suriye’de hava güvenliği anlaşmasının askıya alındığı" belirtildi. Kremlin'den yapılan açıklamada da "Egemen devlete saldırganlık" vurgusu yapıldı.

Açıklamayı yapan isim Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov oldu. Gazetecilere konuşan Peskov "Saldırı ABD-Rusya ilişkilerine ciddi zarar vermiştir. Uluslararası hukuk ihlal edildi." dedi.

"Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ABD'nin üssü vurmasını egemen devlete saldırganlık olarak gördüğünü" kaydeden sözcü "Putin, ABD'nin Suriye'ye yönelik saldırılarını uluslararası toplumun dikkatini Irak'taki sivil kayıplardan başka yöne çekme girişimi olarak görüyor" ifadelerini kullandı.

"Washington’un attığı bu adım zaten durma noktasında bulunan Rusya-ABD ilişkilerine büyük zarar vermiştir." diyen Peskov "Suriye krizinin çözüme kavuşturulması süreci daha büyük çıkmaza sürüklemiştir. En önemlisi Trump, Suriye’de uluslararası terörizm ile mücadeleyi bir numaralı görev ilan etmiş olmasına rağmen, davranışlarıyla bu hedeften uzaklaşmıştır. Müdahale Suriye konusunda geniş koalisyon oluşturulması çalışmalarını baltalamıştır" diye konuştu.

Peskov, Suriye'nin elindeki tüm kimyasal silahların imha edildiğinin, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü tarafından kayıt altına alındığını da hatırlattı.

Saldırı sonrası önce Bolivya ardından da Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı. Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Vladimir Safronkov'dan da dikkat çeken bir açıklama geldi. İdlib saldırısının görüşüldüğü kapalı oturumun ardından gazetecilere açıklamalar yapan Safronkov "ABD'nin askeri müdahalesinin olumsuz sonuçları olacağı uyarısında bulundu. Bunların ne olacağı sorusuna ise "Irak'a Libya'ya bakın." yanıtını verdi.

Rusya Devlet Duması Savunma Komitesi Bakan Yardımcısı Yuriy Şvytkin de "ABD’nin IŞİD'İ kendi jeopolitik çıkarlarına göre kullandığını görüyoruz. Terörle, IŞİD ile mücadele eden güçlere saldırı akılalmaz bir şey. ABD IŞİD'le mi yoksa IŞİD ile mücadele eden güçlerle mi savaşıyor?" diye sordu.

ulusalkanal.com.tr

abd Putin saldırı suriye