Halk TV kimden taraf?
Türkiye Strazburg'daki tarihi davaya kilitlenirken, CHP'nin televizyonu olarak bilinen Halk Tv davayla ilgili dikkat çekici yorumlar yapıldı.
"Hükümetin İP'ye göz kırptığı söyleniyordu. Ulusal Kanal, Aydınlık ve İşçi Partisi'nin, CHP konusunda nasıl bir tavır aldığını biliyoruz." Türkiye'nin milli davasına, Halk Tv yayınında konuşan gazeteci Hüsnü Mahalli'nin yorumu böyle oldu. Gazeteci Ayşenur Arslan'ın sunduğu Medya Mahallesi programına katılan Mahalli, CHP'nin oylarını bölmek için AKP ile İşçi Partisi'nin işbirliği yaptığını iddia etti.
"Dolayısıyla hani onun tartışılması gerekir bence." diyen Mahalli "Bak ben sana buradan izin veriyorum. Git kahraman ol dön. O kahramanlık şeyinde de belki biraz daha CHP'yi sarsarsın, belki biraz daha CHP'den oy alırsın." taktiği uyguluyorlar" dedi.
Ayşenur Arslan da 100 yıllık yalanı bitirecek davanın "çok önemli olmadığını" savundu. Arslan, "AİHM Büyük Dairesi'nin Perinçek'in sözleri ifade özgürlüğü kapsamında demesi, Perinçek'in tezinin doğrulanması anlamına gelmiyor hiç kuşkusuz. Hani bir süredir neredeyse bu minvalde yürüyor bu hava ama tam da çünkü 2015 bu iddiaların ortaya atılmasına vesile olan büyük facianın, soykırım deyin demeyin ama binlerce onbinlerce belki yüzbinlerce Ermeni öldü, öldürüldü." diye konuştu.
İşte programın çarpıcı bölümü:
Hüsnü Mahalli: Doğu Perinçek'in yurtdışı yasağının kalkması ilginç. Hükümetin İP'ye göz kırptığı söyleniyordu. Ulusal Kanal, Aydınlık ve İşçi Partisi'nin, CHP konusunda nasıl bir tavır aldığını biliyoruz.
Ayşenur Arslan: Evet sürekli CHP'ye çatıyorlar. Sürekli CHP ve cemaate çatıyor, AKP'ye neredeyse hiç bakmıyor.
Hüsnü Mahalli: Dolayısıyla hani onun tartışılması gerekir bence. “Bak ben sana buradan izin veriyorum. Git kahraman ol dön. O kahramanlık şeyinde de belki biraz daha CHP'yi sarsarsın, belki biraz daha CHP'den oy alırsın.” taktiği uyguluyorlar. Onun için Bağış'ın oraya gitmesini bir önceki cümlenin yanına koyuyorum. Baykal'ın gitmesi anlaşılabilir. Ama düşük profilli diyorsan ama sonuçta bakan.
Ayşenur Arslan: Eski bakan ama evet sonuçta bakan.
HM: Her zaman bakan kalacak yani. İstediği kadar Bakara Makara dese de bakandır o. Sayın Bakan zdiye hitap edilir ömür boyunca. Hatta belki öbür tarafa gittiğinde de belki sayın bakan diyorlardır ona.
AA: Olur mu olur. Bu açıdan ilginç kareler bunlar fakat bununla kalmadı işin magazin tarafı mı, yoksa dünya gündeminde daha çok konuşulmasını sağlayan bir unsur mu dersiniz bilmiyorum, Ermeni tarafının müdahil avukatı çok ünlü bir isim. Ünlü aktör G.C.'nin eşi Emel Cloneey. Elinde dosyalarıyla geldi.
.....
AA: AİHM Büyük Dairesi'nin Perinçek'in sözleri ifade özgürlüğü kapsamında demesi, Perinçek'in tezinin doğrulanması anlamına gelmiyor hiç kuşkusuz. Hani bir süredir neredeyse bu minvalde yürüyor bu hava ama tamda çünkü 2015 bu iddiaların ortaya atılmasına vesile olan büyük facianın, soykırım deyin demeyin ama binlerce onbinlerce belki yüzbinlerce Ermeni öldü, öldürüldü. Yani ben bunun kaynaklardan böyle olduğunu biliyorum.
HM: Dün de bugün de hızlı hızlı baktım. Ben hiçbir Uluslar arası medyada görmedim bunu. Yani şu mahkeme olayı hiçbir yerde haber değil.
AA: Bizim için önemli, Ermenistan için önemli
HM: Sizin için önemli, yani bu Perinçek meselesinden kaynak.. Yani Türk medyasında da çok öyle fazla şey yok. Sırf Perinçek medyasında...
AA: Hayır hayır. Açıkça söyleyeyim Baykal-Bağış karesi olmasaydı ...
HM: Bu belki haber bile olmayacaktı.
AA: Hayır olurdu.
HM: Olurdu da bu şekilde olmazdı.
AA: Tabi canım böyle başlamazdı bu.
HM: Sonuçta uluslararası kamuoyu ve karar merkezleri yani birçok parlamenter, birçok parlamento zaten soykırım demiş.
AA: Hı hı...
HM: Soykırımı yargılamayı yargılamaya kalkışmış. Yani Fransa Parlamentosu, İtalyası, Rusyası, Amerikan alt komitesi, üst komitesi, yani bir tek kongre kalmış. Dolayısıyla üçüncü ve daha önemlisi, insanların, bireylerin uluslararası kafa, düşünce kalıplarında evet bir soykırım olmuş. Dünyanın neresine giderseniz gidin, Arap dünyasının neresine giderseniz gidin...
AA: Arap dünyası da dahil.
HM: Dahil dahil... Yani soykırım kelimesi kullanılır... Veyahut da toptan yokediş. Karşılığı biraz farklı Arapça'da.
AA: Şu var. Senin az önce söylediğin, mesela AKP'den destek meselesi belki de bu olayın iç kamuoyunda bu kadar öne çıkmasına, şimdi bakıyorsunuz gazetelerin birinci sayfasında görüyorsunuz. Perinçek neredeyse bir milli kahraman gibi uğurlanıyor. İşte Egemen Bağış orada vs. vs. Yurtdışı yasağı kaldırılıveriyor bir anda, pekçok kişi için kaldırılmazken. Şimdi bu sadece İP, CHP'den ne kadar oy tırtıklarsa meselesi değil. Aynı zamanda AKP'nin içerideki milliyetçi oylara da göz kırpması meselesi de belki. Çünkü milliyetçi hassasiyet bu konuda kendisini çok fazla gösterir malum.
HM: İyi de tamam da o zaman MHP bu işin neresinde eğer milliyetçilik bağlyamında konuşacaksak. İki AKP seçmeni benim bildiğim kadarıyla asla İP'ye sıcak bakmaz.
AA: Hayır ona bakmaz. Ama şöyle, ya tamam da bu adam gitti bak...
HM: Kahraman gibi savaştı
AA: Orada şey yaptı. Bizimkiler de en azından ona destek verdi. Yani seçim olduğu için yarım puan, çeyrek puan bile önemli. Konuşacağız birazdan.
HM: Orada ben net görmüyorum. Ben sana söyleyeyim, yarın kapanacak. Yani yarın eğer bugün karar ne çıkarsa çıksın, olumlu çıkarsa zaten haberdir, olumsuz çıkarsa haber değildir zaten. Yarın haber olur ertesi gün hiç kimse bunu da hatırlamaz. Zaten Türk kamuoyu hiçbir şeyi hatırlamıyor. Dün ne söyledi bugün ne söyledi. İnan bana kimse bir şey hatırlamıyor. İnanılmaz bir patalojik, patalojik diyorum...
AA: Çok çok
HM: bir pozisyonu var. Sosyolojik demiyorum, patalojik bir durum var toplumda.
Öte yandan Meclis Başkanlığı AKP, CHP ve MHP'den milletvekillerinin de AİHM'deki duruşmaya katılacaklarını açıklamıştı. MHP'den de Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in katılacağı konuşulmuştu. Türkeş davaya katmayacağını nedeninin de İşçi Partisi Lideri Perinçek olduğunu açıkladı.
ulusalkanal.com.tr