Soma raporu açıkladı: İşte kazanın ana nedeni

Meslek örgütleri, Soma-Eynez maden ocağında 301 madencinin ölümüne neden olan facianın raporunu açıkladı. Rapora göre, facianın ana nedeni, kamu madenciliğinin yok edilmesi. Sorumlusu ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Soma Kömürleri Anonim Şirketi.

Manisa Soma’da, 13 Mayıs 2014’de yüzyılın en büyük iş faciasında 301 madenci yaşamını yitirmişti.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve Türk Tabipleri Birliği, facia sonrası maden ocağında inceleme yapmak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurdu, ancak bakanlık izin vermedi.

Açılan davalar sonucu faciadan 19 ay sonra Soma-Eynez yer altı kömür ocağına gidebilen uzmanlar, hazırladıkları raporu kamuoyuna duyurdu.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda uzman Hekim ve Maden Mühendisleri tarafından hazırlanan raporun özetini, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı okudu.

Soğancı, Soma faciasının sorumlularını ve ana nedenini açıkladı.

Üretim zorlamasının da faciada ciddi etkisi olduğunu kaydeden Soğancı, Madendeki mesleki hastalıkların gizlendiğini ifade etti.

Soğancı, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde 45 gün aradan sonra yeniden başlayan Soma Davası’na raporu sunacaklarını belirtti..

ulusalkanal.com.tr