Çin'den sert tepki

Çin'in 'Hava Tanımlama Sahası' olarak ilan ettiği Güney Çin Denizi'nde, Amerika'ya ait bir bombardıman uçağı ve iki Japon savaş uçağı gövde gösterisi yaptı. Çin, ABD'nin hamlesini 'provokatif' olarak niteledi.

ABD'ye ait bir B-52 nükleer kapasiteli bombardıman uçağı, iki Japon savaş uçağı eşliğinde Güney Çin Denizi'ndeki adalar üzerinde gövde gösterisi yaptı.

Çin'in ‘Hava Tanımlama Sahası' olarak ilan ettiği Güney Çin Denizi'ndeki uçuş, Washington ile Pekin arasındaki gerginliği daha da tırmandırdı.

Amerikan CNN televizyonu, Pentagon yetkililerine dayandırdığı haberinde, bunun daha önce planlanmış bir faaliyet olduğunu açıkladı.

Söz konusu uçakların Çin ile Japonya arasında tartışma konusu olan Senkaku adasının üzerinden de uçtuğu bildirildi.

Çin Savunma Bakanlığı ise Amerika'nın eylemini provokatif olarak değerlendirdi. Bakanlık Sözcüsü Ren Guoqiang, "ABD ordusunun hava araçlarının Güney Çin Denizi'ndeki provokatif eylemlerine biz her zaman karşı olduk. " dedi. Bu meseleyle güçlü bir şekilde ilgilenmek için gereken önlemleri alacaklarını ifade etti.

Bölgede Çin'in bir dizi yapay ada inşa ettiği ve bazılarına askeri tesis kurduğu biliniyor. Malezya, Filipinler, Tayvan ve Vietnam gibi ülkelerin de burda hak iddiaları bulunuyor.

ulusal.com.tr

abd çin