Bilinçsiz ellerde yapılan lazer uygulamaları ciddi izler bırakabilir

Uzmanlar uyarıyor; bilinçsiz ellerde yapılan lazer uygulamaları ciddi izler bırakabilir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Şentürk, bilinçsiz ve hekim kontrolünde yapılmayan lazer uygulamalarının çeşitli cilt rahatsızlıklarına neden olabileceğini söyledi.

Son yıllarda nerdeyse her güzellik salonunda uygulanan lazer yöntemi çeşitli cilt rahatsızlıklarına neden olabiliyor. Uyarı uzmanlardan geldi.

"Uygun olmayan lazer uygulamalarından sonra yada ehil ellerde yapılmaması nedeniyle bir takım komplikasyonlarla karşılaşıyoruz. Bunun temel nedeni lazer epilasyonu işleminin kuaförler ve güzellik salonlarında çok ehil olmayan kişiler tarafından yapılmaması."

Peki uygulamada ehil kişilerin önemi ne?

"Burada cihazı kullanan kişinin cihaz konusunda hem yetkisi olmaması çok da bilgi sahibi olmaması nedeniyle, hangi cilt tipine hangi lazeri nasıl uygulayacağını bilmemesi sonucunda bir takım ciddi yanıklar ve bazen bunlar geri dönüşümsüz izler bırakabiliyorlar."

Lazer yaptırmadan önce göz önünde bulundurulacak önemli noktalar var.

"Lazer yaptıracağınız kişinin yada merkezin o konudaki yetkinliğinden emin olmanız gerekir. Kullanılan makinenin cinsi, markası demiyorum özellikle cihazın dalga boyu nedir, bu sizin kıl tipiniz için uygun mudur, onu araştırdıktan sonra bilinçli ellerde yapılması için kişilerin hastaların bunu araştırarak, bilinçli olarak gitmesini öneriyorum."

Lazer epilasyonunda cihazın nitelikleri ayrı önem taşıyor. Özellikle koyu tenlerde daha da dikkat gerektiriyor.

"Her cihaz o kadar etkili olmayabiliyor. Bazen de özellikle koyu tenli kişilerde ciddi yanıklar olabiliyor."

Amaç istenmeyen tüylerden kurtulmakken, sonuç dönüşü olmayan cilt hasarları olabiliyor. OMÜ Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Şentürk, uyardı.

"Bazen hasar o kadar derin olabiliyor ki, çok ciddi yanıklar ve iz kalabiliyor ki, eğer bu iz görünür bir yerdeyse hem yapan kişi için ciddi bir hukuki boyutu oluyor. Yaptıran kişi de ömür boyu o iziyle ömür boyu yaşamak zorunda kalıyor ki, çok hiç istenmeyen bir şey. Bu konuda uyarmak istiyorum."

ulusalkanal.com.tr

Ondokuz Mayıs Üniversitesi