İnfaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifi, Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edildi

Ak Parti ve MHP gruplarının ortak hazırladığı infaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifi, Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Cinsel saldırı suçları ve terör suçlarının kapsam dışı kaldığı teklife göre örgüt kuranlar ile tefecilik yapanların cezası artırılacak. 90 bin kişinin cezaevlerinden çıkacağı teklif gelecek hafta Genel Kurul'a gelecek.

İnfaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifi, Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edildi

İnfaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifi Meclis Adalet Komisyonu’ndan geçti.

İnfaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifini Ak Parti ve MHP grupları birlikte hazırladı. Geçen günlerde Meclis’e sunulan teklif, 3 Nisan günü Adalet Komisyonu’na geldi.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi komisyonda kabul edildi. Kadına karşı şiddet, cinsel suçlar, uyuşturucu suçları, kasten adam öldürme ve terör suçları kapsam dışı kaldı.

90 bin kişinin cezaevlerinden çıkacağı teklif ile örguüt kuranlar veya yönetenlerin iki yıldan altı yıla kadar aldıkları hapis cezası dört yıldan sekiz yıla çıkarıldı.

Kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para veren kişi yani tefecilik yapanlar, iki yıldan altı yıla kadar hapis ile cezalandırılacak. Suçun bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde verilecek ceza bir kat artırılacak.

Ayrıca gebe olan veya doğurduğu tarihten itibaren altı ay geçmemiş bulunan kadın şüphelinin tutuklanması yerine adli kontrol altına alınmasına karar verilebilecek.

Öte yandan teklif ile hükümlülerin kapalı ceza infaz kurumundan açık ceza infaz kurumuna ayrılmaları idare kurulunca kararlaştırılacak. Bu kapsamda iyi niyet ve toplumla bu¨tu¨nleşmeye hazır olduğuna ilişkin disiplin kurulunun görüşü belirleyici olacak. Açık ceza infaz kurumuna ayrılmalarına ilişkin idare ve gözlem kurulu kararları, infaz hakiminin onayından sonra uygulanacak.

Teklife göre infaz hakimleri, Cumhuriyet savcısının ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına ilişkin verdiği kararlara karşı yapılan şikayetleri inceleyecek. İnfaz hakiminin kararlarına karşı şikayetçi veya ilgili Cumhuriyet savcısı tarafından itiraz yoluna gidilebilecek. Süre, tebliğden itibaren yedi gün ile sınırlı tutulacak.

Yetki ve işleyişine ilişkin yapılan değişiklikler veya infaz hakimliğine yeni görevler veren düzenlemeler, 1 Eylül 2020 tarihinden itibaren uygulanacak.

Teklifin gelecek hafta Genel Kurul'a gelmesi bekleniyor.

ulusal.com.tr

mhp ak parti