Mavi Yıldız bitkisi 20 yıl sonra bulundu

Dünyada nadir olan Mavi Yıldız bitkisi Anadolu'da 20 yıldır görülmüyordu. Balıkesir'de dikkatli bir öğretmen sayesinde bitki bulundu ve korumaya alındı.

Mavi Yıldız bitkisi 20 yıl sonra bulundu

Bir öğretmenin dikkati, Anadolu'da 20 yıldır kayıp olan bitki türünün yeniden bulunmasını sağladı.

Halk arasında "Mavi Çiçek" ve "Doğu Razyası" gibi isimlerle bilinen Mavi Yıldız Bitkisi, dünyada ender görülüyor. Anadolu'da ise 20 yıldır bulunamıyordu. Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Satıl, 2 yıl önce bitkinin peşine düştü.

Dr. Fatih Satıl, bir seminerde Mavi Yıldız'dan bahsetti. Baki Dilek adlı dikkatli bir öğretmen bitkiyi gördüğünü söyleyince bitki yeniden bulundu.

Mavi Yıldız kanser ve tümöre karşı da etkili bir bitki. Ancak çok zehirli ve ölümcül olduğu için kesinlikle koparılmaması gerekiyor.

Yeniden keşfedilen Mavi Yıldız bitkisi; yerinden özel olarak alınarak Balıkesir Kent Konseyi bahçesinde uygun bir alana taşındı. Bir kısmı da Burhaniye'de Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi (BAÇEM)’e gönderilecek. Merkez, ülke çapında tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği ve AR-GE çalışmaları yapıyor. Böylece Mavi Yıldız hem koruma altına alınacak, hem de doku kültürü çalışmalarına başlanacak.

ulusal.com.tr

Balıkesir dünya