Sorular müfredat dışından

Bu yıl ilki yapılan TEOG sınavıyla ilgili tartışmalar büyüyor. İngilizce öğretmenleri ilk 4 üniteden sorumlu olunduğunun duyurulmasına rağmen soruların farklı ünitelerden de soru çıktığını belirtiyor

Sorular müfredat dışından

28-29 Kasım günlerinde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ortak olarak yapılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı'nda Bakanlık tarafından öğretmenlere gönderilen konularla örtüşmediği söyleniyor. İngilizce öğretmenleri, öğrencilere işlemedikleri konulardan soru yöneltildiği ve özellikle devlet okullarındaki öğrencilerin seviyesinin çok üstünde bir sınav olduğunu ifade ediyor.

Güneydoğu Anadolu'da görevli bir İngilizce öğretmeni sınavla ilgili şikayetlerini şu sözlerle anlattı: "Dönem başında MEB'den okullara, merkezi sınavda sorulacak konular adı altında müfredat programı gönderildi. Müfredata göre İngilizce dersi için ilk 4 üniteden sorumlu olmamız gerekiyordu ve tüm öğretmenler eminim ki canla başla ilk 4 üniteyi hatmettirdiler öğrencilere. Fakat sınavdan sonra bütün İngilizce öğretmenleri olarak şoke olduk. Çünkü çıkan soruların yüzde 90'ı ikinci dönemin son ünitesine ait olan konulardandı. Bu soruları sadece devlet okulunda eğitim gören bir çocuğun cevaplaması imkansızdır. Kolejde veya özel okullarda eğitim gören çocuklar yapabilirken devlet okulu çocukları yapamadı bu soruları. Zaten Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki çocuklar fırsat eşitliği ilkesinden hiçbir zaman yararlanamıyor. Bir de bunun üstüne moral bozukluğu ve okuma şevkinin kaçmasıyla karşı karşıya kaldılar. Yazık değil mi bu çocuklara, yazık değil mi bizlerin emeklerine?"

'Akıl alır gibi değil'

RAM raporuna sahip olan özel eğitime tabi tutulan öğrencilerin de ortak sınava dahil edilmesinin anlayamadıklarını dile getiren İngilizce öğretmeni, "Bizler okullarda özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler için ayrı programlar hazırlayıp ayrı değerlendirme ölçekleri uyguluyoruz. Bu çocukların arasında okuma yazmaya bile geçememiş öğrenciler mevcut. Bu nasıl bir mantıktır ki, okumayı bile henüz sökememiş öğrenciyi ortak sınava dahil edebiliyorlar? Aklın alabileceği bir durum değildir bu."

(Fotoğrafı büyütmek için tıklayınız)

16'ncı üniteye aitti

Öğretmenler, TEOG İngilizce sınavındaki A kitapçığında yer alan 3, 4, 5 ve 6'ncı soruların 16'ncı üniteye dahil olduğunu belirttiler. Öğretmenler, "Sorular yıllık plandaki birinci merkezi sınav konusu dahilinde değildir. 1 ila 4'üncü ünitelerin bu sınav programına dahil olması gerekirken okullarda ve dershanelerde öğrenciler bu konuları görmemiştir. Biz, ilk yazılı sınavımızı kitaba bağlı kalarak yaptık. Sonuç, birinci sınavdan 94 alan öğrenci, bu sınavda sadece 10 doğru yapabilmiş. Demek ki ben öğretmen değil ÖĞRETEMEYENİM... İlk sınavdan 94 alan öğrencimle TEOG sorularını çözerken, '10 doğrun var sadece' dediğimdeki hali, hâlâ gözümün önünden gitmiyor... Denemelerde 18-19 yapıyordu çocuk... Yazık, çok yazık..."

Aydınlık

sınav öğrenci meb İngilizce teog