Evi soyulan bilim insanından tarihi buluş
Avustralya'da gerçekleşen basit bir hırsızlık olayı, bilim insanlarını 100 yıldan uzun bir süredir adli vakalarda kullanılan parmak izi toplama yöntemini değiştiren bir buluşa yönlendirdi.
Bilim insanı Dr. Kang Liang'ın evi hırsızlar tarafından soyulduğunda eve gelen polisler, parmak izi toplama çalışmalarında bir kanıt elde edemedi. Bunun üzerine Dr. Liang, suç mahalindeki kanıtları toplamanın daha kolay bir yolu olması gerektiğini düşündü ve ürettiği ürünle cevabı buldu: Parlayan parmak izleri.
Avustralya'da CSIRO Araştırma Tesisi'nde bir grup bilim insanıyla çalışan Liang, gözenekli yüzeylere de uygulanabilen ve siyah ışık altında 30 saniyeden kısa bir sürede parlak yeşil parmak izlerini gösteren bir sıvı geliştirdi.
Liang'ın geliştirdiği sıvı, metal organik yapıya sahip kristaller içeriyor ve parmak izlerinden kalan, yağ asidi, protein, peptid ve tuzlarla bağ kuruyor. CSIRO'ya göre bu sıvı, ultra ince bir kaplamayla parmak izinin birebir kopyasınının ortaya çıkmasını sağlıyor ve böylece kolay ve temiz bir şekilde analizyler için parmak izi elde ediliyor. Ayrıca birkaç kimyasal işlemle parlayan parmak izinin rengi de değiştirilebiliyor.
Evindeki hırsızlık olayı sonrasında polislerin yaptığı geleneksel parmak izi incelemelerini gören Dr. Liang, kendi yöntemini çok daha hızlı olduğunu ve diğer yöntemin kullanılamadığı yerlerde kullanabileceğini ifade ediyor. (ntv)