Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu: Hedefimiz yeni inşa gemilerde yerlilik oranını yüzde 60-80 bandına yükseltmek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ülkedeki tersanelerde farklı cinslerde üretilen yeni gemilerin bu yıl itibarıyla millilik oranının yüzde 40-60 arasında değiştiğini belirterek, "Hedefimiz yeni inşa gemilerde yerlilik oranını yüzde 60-80 bandına yükseltmek." ifadesini kullandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu: Hedefimiz yeni inşa gemilerde yerlilik oranını yüzde 60-80 bandına yükseltmek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kabotaj Kanunu'nun kabul edilişinin 94'üncü yılı nedeniyle kutlama mesajı yayımladı.

Mesajında, söz konusu kanunun ülkenin kara suları ve limanları arasında deniz taşımacılığı haklarını yabancıların kontrolünden kurtararak, bu hakları yalnızca Türk gemi ve vatandaşlarına tanıdığına dikkati çekti.

Karaismailoğlu, "Ülkemiz tersanelerinde farklı cinslerde ürettiğimiz yeni gemilerin 2020 yılı itibariyle millilik oranı yüzde 40-60 arasında değişiyor. Hedefimiz yeni inşa gemilerde yerlilik oranını yüzde 60-80 bandına yükseltmek." değerlendirmesinde bulundu.

Kabotaj hakkının, Cumhuriyet'in kuruluşundan sonra elde edilen en önemli başarılardan olduğunu belirtti.

"DIŞ TİCARETİN YÜZDE 90'I DENİZ YOLUYLA YAPILIYOR"

Karaismailoğlu, dış ticarete konu taşımacılığın yaklaşık yüzde 90'ının deniz yoluyla yapıldığını ve bu oranın gayri safi milli hasıladaki payının 18,4 milyar dolar seviyesine ulaştığını bildirerek, şunları kaydetti:

"Ekonomide yakalanan istikrar, denizcilik sektöründe de kendini göstermiş ve denizciliğin birçok alanında önemli atılımlar gerçekleştirildi. Son dönemlerde, denizciliğimizin her alanında kayda değer bir artış meydana gelmiştir."

"DENİZCİLİKTE DİJİTALLEŞME ÇALIŞMALARINA HIZ KAZANDIRMAKTAYIZ"

Özellikle deniz trafiği takip sistemleri başta olmak üzere birçok başarılı faaliyet yürütüldüğünü ifade eden Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"Liman Yönetim Bilgi Sistemi ile seyir, çevre ve deniz ticareti operasyonları yakından takip edilmektedir. Ticaret Bakanlığımız ile koordineli çalışarak 'Tek Pencere' gibi birçok çalışmanın içerisinde yer almaktayız. Bunları yeterli görmüyoruz. Özellikle vatandaşlarımız ve denizcilik sektörümüzün işlerini daha da kolaylaştırmak amacıyla denizcilikte dijitalleşme çalışmalarına hız kazandırmaktayız. Bu kapsamda, belge başvurularının kabulü ve belge ücretlerinin tahsili dahil tüm hizmetlerde giderek artan bir şekilde e-devlete geçmeyi amaçlıyoruz."

"Yerlilik oranını artırmaya yönelik olarak gemi sacını yüzde 100 yerli kaynaklardan imal etmeye yönelik faaliyetlerimiz devam etmektedir. Hedefimiz yeni inşa gemilerde yerlilik oranını yüzde 60-80 bandına yükseltmek."

"MARMARA DENİZİ'NİN TAMAMI GEMİ TRAFİK HİZMETLERİ SİSTEMİ KAPSAMINA ALINACAK"

Karaismailoğlu, dünyada konteyner taşımacılığının diğer taşımacılık türlerinin önüne geçtiğini ve bu eğilimin sürmesinin beklendiğini belirtti.

Türkiye'deki mevcut liman yatırımlarının kapasitesinin bu talebe cevap verse bile kombine taşımacılık anlamında gerekli mesafenin henüz kat edilmediğini ekledi.

Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi'ni bir adım daha ileriye taşıyarak Marmara Denizi'nin tamamının söz konusu hizmet kapsamına alınması amacıyla çalışmalara başladıklarını vurgulayan Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"Mevcut sisteme ilave edilecek 5 trafik gözetleme istasyonu vasıtasıyla 2 yeni hizmet sahası daha oluşturulacaktır. Yapılan bu çalışmayla Türk boğazlarının tamamını kapsayan bir gemi trafik hizmetleri sistemine sahip olacağız. Sistemin kontrol ve yönetimi, Tekirdağ Marmara Ereğlisi'nde bulunan Ulusal Deniz Emniyeti ve Acil Müdahale Merkezi'mizde kurulacak bir birim tarafından sağlanacaktır."

"TÜRKİYE DENİZCİLİĞE VERİLECEK ÖNEM ÖLÇÜSÜNDE BÜYÜYECEKTİR"

Karaismailoğlu, 2023 vizyonu çerçevesinde, liman yatırımlarını bütüncül bir bakış̧ açısıyla koordine ederek, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir liman uygulamalarının yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini bildirdi.

Karaismailoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Ülkemizin denizlerde sahip olduğu bu zengin potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek, dünya denizciliğinde hak ettiğimiz yeri almamız hepimizin ortak dileğidir. Unutmayalım ki Türkiye Cumhuriyeti, denize ve denizciliğe verilecek önem ölçüsünde büyüyecek ve güçlenecektir."

Kabotaj Bayramı