20. yılında Gazi Olayları

Türk Silahlı Kuvvetleri ne zaman Amerika'nın Türkiye'yi bölme girişimlerine karşı bir eylem içine girse dinsel, mezhepsel veya ırkçı kışkırtmalar yaşandı. Bunlardan biri de, 20 yıl önce bugün, Gazi Mahallesi'nde tertiplendi. Türk Ordusu, Irak'ın Kuzeyine yapacağı "Çelik Harekatı"nın hazırlıklarını sürdürürken, bir anda İstanbul'un Gazi Mahallesi'nde tipik bir Gladyo eylemi sahnelendi. Sınır ötesi operasyon 10 Mart'ta yapılacaktı. Gazi kışkırtması, operasyonu 10 gün geciktirdi ama TSK'nın kararlılığını zayıflatamadı. Gazi Kışkırtmasında 22 yurttaşımız hayatını kaybetti. 155 yurttaşımız da yaralandı. İşte 20'nci yılında, Gazi kışkırtmasının perde arkası...

Tarih: 12 Mart 1995...

Yer: İstanbul Gazi Mahallesi…

Kontrgerilla yine iş başında. Gazi Mahallesi'nde dört kahvehane otomatik silahlarla tarandı.

Çoğunlukla Alevi yurttaşların bulunduğu üç kahvehane aynı dakikalarda tarandı. İki alevi yurttaş hayatını kaybedince olaylar büyüdü, Ümraniye ilçesine sıçradı. Patlak veren olaylarda 22 kişi hayatını kaybetti, 155 kişi de yaralandı. Olayların büyümesinde polis büyük rol oynadı.

Türk Silahlı Kuvvetleri ne zaman Amerikan planlarına karşı bir eylem içine girse; dinsel, mezhepsel veya ırkçı kışkırtmalar yaşandı. 1993 yılında Sivas'ta 33 aydının yakılması, Gazi olayları, kent merkezlerindeki ayaklanma provaları, bunun en çarpıcı örnekleri. oldu.

Türk Ordusu 1995 Mart ayında ABD'nin kontrolündeki Irak'ın Kuzeyi'ne büyük bir operasyon başlattı. Operasyonun adı, "Çelik Harekatı"ydı.

Çelik Harekatı 10 Mart'ta yapılacaktı ancak İstanbul Gazi Mahallesi'ndeki kışkırtma, harekatı 10 gün geciktirdi. Ancak Türk Ordusu'nun kararlılığını zayıflatamadı.

Gazi'deki yanan ateşe polis adeta benzin döktü. Asker ise, polisin kışkırtıcı tutumunu önlemek için araya girdi. Polis şiddetinin önüne geçti.

22 yurttaşımız hayatını kaybetmişti ancak tertip MİT ve polis kontrolündeki gruplar üzerinden devam ediyordu. O gruplar cenazeleri de alarak "Gazi Karakolu"na gitmeyi hedefliyordu. Halk, İşçi Partisi'nin uyarılarını dikkate aldı ve cenazelerin Cem evinden kaldırılmasını kararlaştırdı.

Gazi kışkırtmasında Amerika başı çekti, polis içindeki bazı irticai gruplar da bu tertipte rol aldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sınır ötesi harekatını durdurmayı amaçlayan bu kışkırtma, askerin bölgedeki sağduyulu müdahalesiyle yatıştırıldı.

Kışkırtmanın daha da büyümesinin önlemesinde, dönemin İşçi Partisi İstanbul İl Başkanı Turhan Özlü'nün payı büyüktü.

Gazi Olayları'nın yaşanmasından hemen öncesinde, CIA'nın Moskova İstasyon Şefi, CNN televizyonundan Türkiye'nin "karışacağını", "Önümüzdeki dönemde dünyanın en çok karışacak ülkesi Türkiye'dir" sözleriyle ilan etmişti.

O sırada ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı olan Richard Holbrooke da günler öncesinden kışkırtmanın sinyalini vermişti.

Dönemin ABD Dışişleri Bakan Yrd. RİCHARD HOLBROOKE "TERÖR ARTACAK"

Önümüzdeki günlerde terör olaylarının artma ihtimali var. Yapacağınız harekâtta dikkatli olmanızı tavsiye ederim.

ulusalkanal.com.tr