Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: ''Suriye için Rusya ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz''

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Antalya'da bir araya geldi. İki mevkidaşın görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye, Libya, Afganistan ve Karabağ'daki barış, huzur ve istikrarın kalıcı olması gerektiğine işaret ederek, "Özellikle Suriye'de siyasi bir süreç için, sahada sükunetin devamı için Rusya'yla birlikte çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: ''Suriye için Rusya ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz''

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun konuşmasından öne çıkan satır başları şu şekilde:

- Rusya'nın uçuş sınırlamasını kaldırması isabetli. Tesislerimiz salgına karşı hazır, Lavrod da gördü.

- Sputnik V aşısının 400 bin dozu geldi. Aşının ortak üretemi için kurumlarımız çalışılor. Aşı sertifikasyonu, güvenli turizm bakımından işbirliğini devam ettirme kararı aldık.

Suriye konusuyla ilgili de açıklamalarda bulunan Mevlüt Çavuşoğlu, bu konuda Rusya ile birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

- Suriye'yi ele aldık, aynı şekilde Libya'daki son durumu değerlendirdik. Afganistan'daki gelişmeleri de yine ele aldık. Karabağ yine bugün bölgesel konularımızdan bir tanesiydi.

- Suriye'de siyasi bir süreç için, sahada sukunetin devamı için Rusya'yla birlikte çalışmaya devam edeceğiz.

Kanal İstanbul projesiyle ilgili konuşan Çavuşoğlu, projenin Montrö Anlaşması'na etkisinin olmadığını dile getirdi.

- Boğaz'da gemi trafiği şu anda ciddi risk oluşturuyor.

- Ne Kanal İstanbul'un Montrö Anlaşmasına etkisi var, ne de Montrö Anlaşmasının Kanal İstanbul'a etkisi var

- Aşı sertifikasyonlarımızın karşılıklı olarak tanınması konusunda önerimizi Rusya'ya ilettik.

- Libya'da ülkenin siyasi birliği aynı zamanda toprak bütünlüğü, hepimizin hem fikir olduğu bir öncelik.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un konuşmasından öne çıkan satır başları şu şekilde:

- Konuları çok kapsamlı olarak ele aldık.

- Vatandaşlarımız Antalya'yı cazip bir destinasyon olarak görüyor. İleride de bu turizmin devamı için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Ortak basın toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Sputnik V aşısının Türkiye ile birlikte üretilmesi konusunun önemli olduğunun altını çizdi.

- Koronavirüs pandemisi kapsamında Sputnik V aşısının Türkiye’ye sevkiyatı ve aynı şekilde birlikte üretimini pandemiyle ortak mücadele için önemli addediyoruz.

- Azerbaycan'da ortak komuta merkezinin faaliyetlerini takdirle karşılıyoruz.

İstanbul Kanalı ile ilgili açıklamalarda bulunan Sergey Lavrov, söz konusu projenin yabancı ülkelerin askeri birliklerinin bölgede yer almasına zemin hazırlamayacağını söyledi.

- Herhangi bir suretle İstanbul kanalının yapılması, yabancı ülkelerin askeri birliklerinin orada yer almasına zemin hazırlamayacaktır.

- Tarafların uzlaşmasını, hem Ermenilerin hem Azerbaycanlıların bu arazide yan yana iyi komşular olarak varlıklarını sürdürmesini istiyoruz

- Bakü-Erivan normalleşmesini koordine edeceğiz.

son dakika çavuşoğlu lavrov görüşmesi son dakika mevlüt çavuşoğlu