Toner ton değiştirdi

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, PYD açıklamasına gelen tepkilerın ardından ton değiştirdi. Toner, yaptığı basın toplantısında "Kimin masaya oturması gerektiğine dair bir yorum yapmadım" dedi. Sözcü henüz Astana'ya davet edilmediklerini de söyledi.

Toner ton değiştirdi

Amerika, önce PYD'nin Astana'daki görüşmelere katılmasını istedi ardından "Biz tüm Suriyelilerin söz sahibi olmasını istiyoruz" dedi.

Washington yönetimi Suriye'deki kara gücü terör örgütü PYD'nin barış masasında olmasını istiyor. Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner dün yaptığı toplantıda açıklamıştı. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ise Toner'ın "Astana'da PYD de masada oturmalı" sözlerine "Teröristlerin barış masasında ne işi var?" diye yanıt vermişti.

Gelen tepkiler üzerine Toner bugünkü basın toplatısında tonunu alçalttı. Toner'dan Biz PYD demedik savunması geldi. Sözcü, "Kimin masaya oturması gerektiğine dair bir yorum yapmadım" ifadelerini kullandı.

Toner, "Biz tüm Suriyelilerin, yani Suriye Kürtlerinin, Araplarının, Türkmenlerinin, tüm grupların bu süreçte söz sahibi olması gerektiğine inanıyoruz. Yani aslında masaya kimin oturması gerektiğine dair, Cenevre görüşmelerinin yeniden canlandırılıp devam ettirilmesi gerekip gerekmediğine dair bir yorum yapmadım. Sadece bu siyasi süreçten ne çıkarsa çıksın bunun tüm Suriyeliler tarafından kabul edilen bir şey olması gerektiği gerçeğini ifade ettim. Bu konuda tüm Suriyelilerin söz hakkı olması gerekiyor" dedi.

Mark Toner, 23 Ocak'ta başlayacak Astana görüşmelerinde Amerika'nın bir rol oynayıp oynamayacağı sorusuna ise görüşmeleri Rusya ve Türkiye'nin organize ettiği ve henüz kendilerine bir davet gelmediği yanıtını verdi.

ulusalkanal.com.tr

türkiye amerika pyd astana mark toner