Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: ''Vaka sayılarında 5 kattan daha fazla artış var''

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. Koca aşı konusuna da değindi. Sağlık Bakanı, ''Aşı bedelsiz olarak yapılacak. Aşının zorunlu olması gerektiğini düşünmüyoruz'' dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: ''Vaka sayılarında 5 kattan daha fazla artış var''

Koronavirüs Bilim Kurulu bugün 17.00'de toplandı. Toplantıda salgınla ilgili son gelişmeler ve aşı çalışmaları değerlendirildi.

Bakan Koca, toplantının ardından kameralar karşısına geçti. Bakan Koca'nın açıklamasında öne çıkan başlıklar şöyle:

- Aşı bedelsiz olarak yapılacak. Aşının zorunlu olması gerektiğini düşünmüyoruz.

- Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son birkaç ayda yeniden virüsle yüz yüze geldik. Bugün itibarıyla test sayımız 20 milyonu buldu. Kapasitemizi artırdık.

''VAKA SAYISINDA 5 KATTAN FAZLA ARTIŞ BULUNMAKTA''

- Gittikçe artan yoğunluğa karşı tedbirlerimizi sıkılaştırıyoruz. Nisan ayına göre vaka sayısında 5 kattan fazla artış bulunmakta. Filyasyon ekiplerimizi artırıyoruz.

- Sağlık çalışanlarımızın nasıl bir yükün altında olduğunu görüyorsunuz. Yoğun bakımlarımızda çok sayıda hastamız yaşam mücadelesi veriyor. Doğrudan müdahale ile birçok ilimizde artış kontrolü sağlasak da en ufak bir artışa tahammülüz yoktur.

- Hatay, Adana, Samsun, Antalya, Mersin ve Ordu'da vaka sayılarımız artmaya devam ediyor. Hastanelerimiz, yoğun bakımlarımız ciddi yük altında. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Konya, Sivas, Kahramanmaraş ve Gaziantep'te vaka artışı düşmeye başladı.

- Sınırlı sayıda ilimizde yüksek risk devam ediyor. Bilim insanlarımız insanları bilgilendirmede ısrarcı oluyor. Maske ve mesafenin bu mücadelede yeterli olmadığını görüyoruz. Ülke olarak birlikte hareket etmeliyiz.

- Sokağa çıkma kısıtlamasına vatandaşlarımız büyük destek verdi. Kısıtlamaların uygulanmasına destek veren görevlilerimize ayrıca teşekkür ederim.

- Henüz bu pandemiden kurtulabilmenin başka bilinen bir yolu yok. Önümüzdeki günlerde tedbirlere aşıyı eklemenin beklentisi içindeyiz.

- Önümüzdeki birkaç gün içinde aşı teslimatı yapılacak. Kademeli olarak 50 milyon doz gelecektir. Kısa dönem sonuçları etkili olarak bildirilmiştir. Türkiye'nin standartlarına uygun olabilecek alternatif aşılarla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor.

- Yerli aşımızda nisan ayında faz 3 uygulamasına geçebileceğiz.

- Aşıyı aldığımızda ülkemize ithal edilen tüm aşılarda olduğu gibi inceleme yapılacaktır. Veriler değerlendirilerek ülkemiz standartlarına uygun bulunduğu takdirde aşılanmaya geçilecektir.

- Belirlenen önceliklere göre aşılama yapılacaktır. Elimizdeki bütün imkanları değerlendirilecektir. Aşı bedelsiz olarak verilecek. Sağlık kuruluşlarında yapılacaktır. Böylece aşılanan vatandaşlarımız veri tabanından takip edilecektir.

- Daha önceleri ortalama 10 yıl gibi gerçekleşen aşı geliştirme, 1 yıl gibi kısa bir sürede gerçekleşmiştir.

- Salgınla mücadelede hepimizin aynı tarafta olduğunu unutmamalıyız. Milletçe bu illetten kurtulmak için beraber hareket etmeliyiz.

- Birlikte hareket etmek zorundayız. Herkesin ön yargısız destek olması milli bir seferberlik halindeyiz. Aslı olan ve olmayan iddialara asla itibar etmeyelim.

- İstanbul'da hastane yükü devam ediyor ancak artış hızında düşüş var. İstanbul'da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68,2, Ankara'da yüzde 73,5 ve İzmir'de yüzde 77,6'dır. Hatay'da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 84,8'dir.

koronavirüs aşı