Amerika'nın karakutusu: İncirlik Üssü

Amerika ile Türkiye arasında soğuk savaş rüzgarlarının estiği bir dönemde gözler İncirlik Üssü'ne çevrildi. Amerika'nın bölge ülkelerine karşı örtülü ya da doğrudan operasyonlarının merkezi olan üs halen faal. Hem 15 Temmuz darbe girişiminde hem de Suriye'nin kuzeyinde terör koridoru kurma girişiminde önemli görevleri olan üssün kapatılıp kapatılmayacağı tartışılıyor

1958’de Lübnan’ın bombalanmasında, 1970’te Ürdün'de Kara Eylül katliamında, 1967 ve 1973’te Arap-İsrail savaşında, 1979’da İran Devrimi'nde, hep İncirlik Üssü adı öne çıktı. Sovyetler Birliği ile Amerika arasındaki soğuk savaş döneminde ve sonrasında kritik roller üstlendi. 15 Temmuz'da Türk milletini bombalayan savaş uçalarına yakıt ikmali bu üsten yapıldı. Ankara ile Washington arasında kriz sürerken İncirlik Üssü'nün varlığı yeniden tartışma konusu...

Turgut Özal, döneminde Amerika'nın Çekiç Gücü İncirlik Üssü'ne konuşlanmıştı. Bu kuvvet 2003 Irak işgaline kadar görev yaptı. İşgalden sonra Irak fiili olarak 3'e bölündü. Irak, Amerika'nın ebedi müttefiki İsrail için bir tehlike olmaktan çıktı. Barzani liderliğinde Irak'ın kuzeyinde bugün "bağımsızlık referandumu" yapan kukla bir yönetim oluştu. Türkiye'de kanlı saldırılar yapan PKK terör örgütü, Irak'ın kuzeyinde rahat harekat alanına kavuştu.

İncirlik Üssü Suriye savaşında da kritik roller üstlendi. Amerika, PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'ye İncirlik Üssü'nden kalkan uçaklarla hava desteği verdi. Örgüt Amerika'nın hava saldırılarından sonra ele geçirdiği bölgelere bayrak dikti ve kantonlar ilan etti. Türkiye'ye yönelik bombalı saldırganların o kantonlardan Türkiye'ye giriş yaptığı istihbarat birimlerinin kayıtlarına geçti.

15 Temmuz'u 16 Temmuz'a bağlayan gece Türkiye dolaylı olarak Amerika'yla savaştı. Darbenin merkez üssü yine İncirlik'ti. Türkiye'ye bomba yağdıran savaş uçaklarına İncirlik Üssü'nden kalkan tanker uçaklar yakıt ikmali yapıyordu.

Darbe girşimi bastırıldıktan sonra İncilik Üssü'nde de operasyonlar ve gözatılar yapıldı. Üste görevli FETÖ'cü askerlerin darbeden hemen önce Amerikalı askerlerle uzun süren toplantılar yaptığı ortaya çıktı.

Ve nükleer tehlike. Tarih 18 Ağustos 2016. Amerikan Kongre’sine bağlı Araştırma Servisi’nde görevli nükleer politika uzmanı Amy Woolf, dikkat çeken bir açıklama yaptı. Woolf, İncirlik’te 50 adet B61 modeli termonükleer silah bulunduğunu söyledi. Böylece İncirlik’te nükleer silah olduğu da bizzat Amerika tarafından doğrulandı.

Türkiye'nin Amerika ile yaşadığı vize krizi bir süredir devam eden gergin diplomasinin bir sonucu. Şimdi Amerika'nın vize askısına aynı hamleyle yanıt veren Ankara'nın İncirlik Üssü'nü kapatıp kapatmayacağı tartışılıyor.

ulusal.com.tr

türkiye amerika incirlik üssü