ABD'li senatör Bernie Sanders İsrail'e desteğe tepki gösterdi
Amerika Birleşik Devletleri'nin açık destek verdiği İsrail'in saldırganlığına ABD'li senatör Bernie Sanders'dan tepki geldi. Sanders, ülkesinin, İsrail’i savunmayı bırakıp Filistinlilere karşı tarafsız bir tutum almasını istedi. "Rotamızı değiştirmeliyiz" diyen demokrat Senatör, İsrail Başkanı Netanyahu'yunun "ırkçılık" yaptığını söyledi.
Vermont Senatörü Demokrat Bernie Sanders, İsrail’in baskıcı politikalarına karşı Amerika Birleşik Devletleri’nin rotasını değiştirip tarafsız bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini söyledi.
Sanders, bu çağrıyı New York Times'ta kaleme aldığı “ABD, Orta Doğu'da Yansız Bir Yaklaşımı Desteklemelidir” başlıklı bir makalesinde yaptı.
İsrail ile Filistin arasında yaşanan her çatışmada, yıllardır “İsrail’in meşru müdafaa hakkı” söyleminin dillendirildiğini hatırlatan Sanders, “Peki, ‘Filistin halkının hakkı nedir?' diye sordu.
- Bu soru neden hiç sorulmuyor? Ve neden İsrail ve Filistin'deki şiddeti, yalnızca İsrail'e roketler düşerken fark ediyor gibi görünüyoruz?
Amerikalı Senatör, bugünkü çatışmaları başlatanın İsrail olduğunun altını çizdi, Netanyahu hükümetinin, iki devletli çözümü engellemek için yasa dışı yerleşim politikaları peşinde koştuğunu vurguladı.
- Kudüs’ün mahallesi Şeyh Cerrah’taki Filistinli aileler, zorla yerlerinden edilmelerini kolaylaştırmak için tasarlanmış yasal sistemde uzun yıllardır tahliye tehdidi altında yaşıyor. Son haftalarda, aşırılık yanlısı yerleşimciler onları tahliye etme çabalarını yoğunlaştırdı. Ve trajik bir şekilde, bu tahliyeler daha geniş bir siyasi ve ekonomik baskı sisteminin sadece bir parçasıdır.
ABD’nin İsrail’e her yıl yaklaşık 4 milyar dolar yardımda bulunduğunu hatırlatan Sanders, Netanyahu hükümetinin ırkçı davranışlarını savunmayı artık bırakmak gerektiğini söyledi, “Rotamızı değiştirmeliyiz” dedi.
- ABD'nin İsrailliler ve Filistinliler için geleceği inşa etmelerine yardım etmede önemli bir rol oynayacağına kuvvetle inanıyorum. Rotamızı değiştirmeli ve sivillerin korunmasına ilişkin uluslararası hukuku destekleyen ve güçlendiren tarafsız bir yaklaşım benimsemeliyiz.