ABD'nin Türkiye raporu

Haziran direnişinin ardından Türkiye'de yaşanan devlet krizi, ABD'nin insan hakları raporunda geniş yer buldu. Yaşananların "skandal" olarak değerlendirildiği raporda 17 Aralık sonrası yaşanan hukuksuzluklara geniş yer verildi.

ABD'nin Türkiye raporu

Türkiye'deki Haziran direnişi, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları ile sonrasında yaşanan devlet krizi ABD'nin geleneksel insan hakları raporunda da yer aldı. Ülkeler bazında ihlallerin sıralandığı raporda geçen sene 48 sayfa tutan Türkiye bölümü bu sene 51 sayfaya çıktı.

17 Aralık sonrası yaşan krizin "skandal" olarak değerlendirildiği raporda, yolsuzluk, ilk kez Türkiye’nin en belirgin insan hakları ihlallerinden biri olarak sıralandı. Kolluk kuvvetleri ile yargının, binlerce polis ve savcının yerini değiştiren hükümetin etkisi altında olduğu açıkça vurgulandı.

Raporda, Türkiye’deki insan hakları ihlalleri de tek tek sıralandı. Ceza yasası ve terörle mücadele kanunu, "ifade özgürlüğü, basın ve internet kısıtlayan kanun" olarak değerlendirildi.

Halen cezaevinde olan birçok gazetecinin, yasadışı bir örgütle ilişkili olma suçlamasıyla hapse atıldığı, devleti ya da hükümeti kamuoyu önünde eleştirmenin dava ya da soruşturma açılmasıyla sonuçlanacağı korkusu nedeniyle, otosansürün yaygın bir hale geldiği vurglandı.

Dışişleri Bakanı John Kerry’nin bizzat sunduğu raporda Haziran direnişi sırasında AKP'nin uyguladığı aşırı güç de yer aldı. Kanunsuz ve keyfi gözaltılar, hukuksuz yargılamalar, yargılamlardaki politik tavırlar, uzun tutukluluk sorunu eleştirildi.

Savcı ve hâkimlere tanınan geniş yetkilerle ceza yasalarının tutarsız ve belirsiz uygulamaları, 17 Aralık Yolsuzluk operasyonu sonrasında binlerce polis ve yargıcın görevden alınması, işkenceler de raporda yer aldı.

ulusalkanal.com.tr

türkiye abd 17 aralık insan hakları raporu