HES tünel inşaatında göçük: 1 kişi kurtarılmayı bekliyor

HES tünel inşaatındaki göçükte içeride kalan iş makinesi operatörünün kurtarma çalışmaları sürüyor

HES tünel inşaatında göçük: 1 kişi kurtarılmayı bekliyor

KÜTAHYA'nın Domaniç İlçesi yakınlarında yapımı devam hidroelektrik santralinin (HES) tünel inşaatında meydana gelen göçükte, içeride kalan iş makinesi operatörü 32 yaşındaki Ensar Akay'ı kurtarma çalışmaları sürüyor. Olaydan önce İstanbul'da olan Akay'ı, şirket yetkililerinin "Tünelde yapılacak acil iş var" sözleri üzerine Kütahya'ya geldiği ve çalışmaya başladıktan yaklaşık yarım saat sonra da göçük altında kaldığı belirtildi.

Domaniç İlçesi'ne bağlı Karaköy yakınlarında yapımı devam eden hidroelektrik santrali inşaatında bulunan 1900 metrelik tünelin yaklaşık 150 metre iç kısmında dün saat 19.30 sıralarında göçük oluştu. Olay sırasında tünelde iş makinesiyle beton sıva çalışması yapan Ensar Akay mahsur kaldı, yanında bulunan iş arkadaşı 25 yaşındaki Resul demir ise kendi çabalarıyla tünelden çıktı. Başından yaralanan ve Tavşanlı Doç.Dr.Mustafa Kalemli Devlet Hastanesi'nde tedavi altın alınan Demir'in sağlık durumunun iyiye gittiği belirtildi.

Tünel içerisinde mahsur kalan iş makinesi operatörü evli 3 çocuk babası Ensar Akay'ı kurtarmak için bölgeye sevk edilen Tunçbilek Beldesi'ndeki Garp Linyitleri İşletmesi (GLİ) kurtarma ekibi ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Sağlık Müdürlüğü'nün UMKE ve Bursa'dan gelen AKUT ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. Akay'ın ölüp ölmediğinin bilinmediğini ifade eden yetkililer göçük olan yerde ses duymadıklarını söyledi.

İSTANBUL'DAN ÇAĞIRMIŞLAR

Tünelde kalan Ensar Akay'ın yakınları, Akay'ın daha önce de aynı yerde iş makinesi operatörü olarak çalıştığını, işi bitince İstanbul'da kardeşlerinin yanına gittiğini belirterek şöyle dedi:

"İstanbul'dan da ailesiyle birlikte oturdukları Giresun'daki evine gidecekti. Giresun'a gitmek için otobüs bileti de almıştı. Ancak Kütahya'daki şirket yetkilileri telefonla onu arayıp 'Tünelde yapılacak acil iş var. Bir araç kirala gel, masrafın neyse biz öderiz' dediler. Bunan üzerine biz de araçla onu akşam saat 19.00 sıralarında bura getirip bıraktık. Çay içmeye daha vakit bırakmadan saat 19.05'te hemen onu tünelin içerisine girip makinenin başına geçmesini istediler. Saat 19.05'de tünelin içerisine girdi, biz de İstanbul'a geri dönmek için yola çıktık. Yoldayken göçük haberini alıp geri döndük. Ensar tünele girdikten yarım saat sonra göçük olmuş."

HES inşaatında çalışan ve isimlerinin yazılmasını istemeyen bazı işçiler, "Tünelde çatlaklar vardı. Şirket yetkilileri bu çatlakların betonla kapatılması için acilen Ensar Akay'ı çağırdı" diye iddiada bulundu.

Tünelin santrale su aktarımının sağlanması amacıyla yapıldığı, göçüğün de dağlık bölgede olan tünel üzerindeki karların eriyip toprağın yumuşamasıyla birlikte meydana gelmiş olabileceği belirtildi. (DHA)

hidroelektrik santral