Şimdi de sıra Edebiyat Müzesi'nde mi?

Türk edebiyatçılarını, sesi, görüntüsü ve eserlerine kadar bütün özellikleriyle tanıtan Edebiyat Müze Belgeliği boşaltılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, Türkiye Yazarlar Sendikası'na müze belgeliğinin boşaltılması için tanıdığı süre doldu. Yıldız Sarayı'na depo yapılmak istenen belgeliğe yıllarıdır emek veren yazarlar ayaklandı. Yazarlar Sendikası'nın yaptığı açıklamada, "Kültür suikastına uğramak istemiyoruz" dedi.

Türkiye Yazarlar Sendikası'nın 2002 yılında oluşturduğu Edebiyat Müze Belgeliği, Bakanlık tarafından boşaltılmak isteniyor.

Gerekçe ise müze alanının Yıldız Sarayı'nın deposu yapılmak istenmesi. Belgelik Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan bir sözleşme ile açılmıştı. Bakanlık bu nedenle sözleşmeyi yenilemedi.

TYS'nin açtığı iptal davası temyiz aşamasında sürerken, Bakanlığın sendikaya verdiği 1 aylık boşaltma süresi doldu. Sendika üyesi yazarlar ise mücadele etmeye kararlı.

Kültür belleğinin korunması için yurttaşlar dayanışmaya çağırıldı.

Bugüne kadar nadir bulunan yazı gereçleri, ilk baskı kitapları, özgün el yazısı, şiir ve fotoğrafları belgeliğe kazandıran TYS'nin açıklamasına birçok yazar katıldı. Açıklamaya Ataol Behramoğlu, Orhan Aydın, PEN Türkiye Başkanı Tarık Günersel gibi isimler de destek verdi.

Haber: Gizem Güneş

Kamera: İnanç Saraçoğlu

ulusalkanal.com.tr

müze türk edebiyatı