Irak seçimlerinde yeni gelişme!

Irak'ta tansiyon yükseldi. IŞİD saldırılarıyla düğümlenen hükümet kurma girişimlerinde beklenen olmadı. Cumhurbaşkanı Fuad Mahsum, hükümet kurma görevini Parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran Başbakan Nuri El Maliki'ye değil, Şii İttifakı'nın adayı Meclis Başkan Yardımcısı Haydar İbadi'ye verdi. İbadi'nin görevlendirilmesi üzerine Amerika'dan tebrik ve destek mesajları geldi.

Irak seçimlerinde yeni gelişme!

Irak Cumrhubaşkanı Fuad Mahsum, seçimlerden zaferle çıkan Başbakanı Nuri El Maliki'ye hükümet kurma görevini vermedi. Maliki, karar üzerine televizyona çıktı ve "Bu bir darbe girişimidir, anayasa ihlal ediliyor" dedi. Açıklama sonrası, Maliki yanlısı askeri güçler Bağdat’ta yeşil bölge olarak tanımlanan ve bakanlıklar, büyükelçilikler ve diğer önemli binaları barındıran bölgeyi kuşatmaya aldı.

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Mahsum, Maliki'yi değil, Maliki karşıtı Irak Ulusal Şii İttifakı'nın adayı Meclis Başkan Yardımcısı Haydar İbadi'yi hükümeti kurmakla görevlendirdi. İbadi'nin görevlendirilmesinin üzerinden henüz bir saat geçmeden Amerika'dan tebrik ve destek mesajları geldi.

Şii Ulusal İttifakı çatısı altında Mukteda Sadr liderliğindeki Ahrar Hareketi, Ammar Hekim başkanlığındaki Irak Yüksek İslam Konseyi, Fazilet Partisi ve Reform Akımı bulunuyor. Bu partilerin meclisteki milletvekili sayısı 75. Bu haliyle Maliki karşıtı Şii İttifak, 92 milletvekili olan Maliki liderliğindeki Kanun Devleti Koalisyonu’nun gerisinde kalıyor.

ulusalkanal.com.tr