Prof. Dr. Ercüment Ovalı'dan koronavirüs ilacı paylaşımı

Prof. Dr. Ercüment Ovalı 1 aydır Dornaz Alfa isimli ilaç üzerinde çalıştıkları ve ilacın virüse karşı etkili olduğunu duyurdu. Ovalı, ayrıca ilacın ilk çalışmalarını 23 Nisan’da açıklayacaklarını belirtti.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı'dan koronavirüs ilacı paylaşımı

Genetik bir hastalık olan Kistik Fibrozis hastalarında kullanılan Dornaz Alfa ilacının virüse karşı da etkili olduğu saptandı.

Yeni tip koronavirüse karşı laboratuvarlarda çalışmalar sürüyor. Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ercüment Ovalı da bu çalışmalarda yer alan profesörlerden birisi. Profesör Ovalı, 31 Mart’ta ekibiyle birlikte 45 günlük karantina sürecine girdi. Ovalı ve ekibi 4 grup halinde çalışıyor. Ekip, ilaç, bağışık plazma, kök hücre, aşı ve virüs spesifik T hücre gruplarından oluşuyor.

Profesör Ovalı’nın çalışmaları sürerken sevindirici bir haber geldi. Ovalı, 23 Nisan’da açıklayacağı ilacın ismini erkenden duyurdu. Ovalı, 1 aydır üzerinde çalıştıkları bu ilacın Dornaz Alfa olduğunu açıkladı. Profesör, ilacın koronavirüsün üzerinde etkili olduğunu saptadıklarını belirtti.

Ercüment Ovalı, ayrıca ilacın çalışmalarına 15 Mart’ta başladıklarını ve 5 Nisan’da proje haline getirdiklerini kaydetti. Ovalı, 23 Nisan’da Dornaz Alfa projesine ait ilk sonuçları açıklayacağını ifade etti.

Öte yandan Ovalı, Dornaz Alfa’nın hastaların tedavisinde klinik testlere alınması çağrısında da bulundu. Profesör, sosyal medya üzerinden ekip arkadaşlarına seslenerek “Kahramanlarıma teşekkür ederim” dedi.

Ovalı, Nisan ayında yaptığı çalışmalardan birisini daha duyurmuştu. Virüsün vero hücrelerini beklenenden kısa sürede parçaladığı aktarılmıştı. Ayrıca Ovalı'nın sunduğu plazma tedavisi projesi de Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmıştı.

Ovalı'nın sosyal medyadan yaptığı açıklamalara, Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap'tan ise eleştiri geldi. Azap, bu tarz açıklamaların insanlarda gereksiz ve bilimsel zemini olmayan güven ve umut duygusuna sebep olacağını öne sürdü.

Azap, bir ilacın tedavide kullanılabilir olması için karşılaştırmalı, kontrollü çalışmalara ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Profesör Ovalı ise eleştirilere sosyal medya üzerinden tıp doktoru ve hukukçu Erkin Göçmen’in açıklamasını paylaşarak yanıt verdi. Göçmen'e göre Ovalı'nın yeni bir ilaç geliştirdiğine yönelik bir iddiası yok. Ovalı’nın ilacı deneme için tavsiye etmesinin sonuç ile tutarlı olduğunu kaydeden Göçmen, Ovalı’nın bu hipotezi doğurmaya yönelik çalışmalar yaptığı ve olumlu sonuç aldığını vurguladı.

ulusal.com.tr

koronavirüs ercüment ovalı